Overdie Metals mag zich nu profileren als Hofleverancier van schroot

Foto: Google Streetview

Het deels in Zaandam gevestigde Alkmaarse familiebedrijf Overdie Metals BV heeft het predicaat Hofleverancier gekregen. Al bijna tien jaar heeft Overdie Metals in de haven van Zaandam een terrein van 17.000 vierkante meter voor de opslag en verwerking van schroot.

Het Zaanse machinepark is uitgerust met moderne kranen en shovels en een nieuwe 1350 ton schrootschaar voor het comprimeren en knippen van het ingekochte metaal, dat met zowel zee- als binnenvaartschepen vervoerd wordt.

Overdie Metals B.V. werd op 13 september 1917 opgericht door Jan Wit als handel in oude materialen. Wat begon als een pakhuis met erf aan de Laat in Alkmaar werd in de jaren vijftig op het toen nieuwe industrieterrein Overdie onder de naam G.P. van Beekum het grootste en bekendste recyclingbedrijf van Noord-Holland.

Naar de Uiterdijk in Zaandam

In 1969 nam Willem de Jong de zaak over en wijzigde de naam in IJzerwerf Overdie. Hij vernieuwde het machinepark, schafte een ‘grote schaar’ aan, sloot een ‘gouden deal’ met Koninklijke Hoogovens IJmuiden en raakte bekend als ‘de autowrakkencentrale’ van Alkmaar. Ook zijn zonen kwamen in dienst en in de zomer van 2008 volgde de uitbreiding aan de Uiterdijk 10 in Zaandam, gunstig gelegen voor het transport over water.

Door de kredietcrisis brak een moeilijke tijd aan, maar het bedrijf herstelde zich en ontwikkelde in een joint venture met Liquisort Metals BV een nieuwe techniek om kostbare non-ferro metalen uit bodemas te halen. Dit leverde in 2010 de Recycling Innovatie Award op. Het scheiden en sorteren van deze non-ferro metalen is ondergebracht in de werkmaatschappij Overdie Fines.

Miljoenenbedrijf

Ook de andere werkmaatschappijen van het moederbedrijf pasten hun koers aan aan de tijd, waardoor de Overdie Groep is uitgegroeid tot een onderneming met een miljoenenomzet. De gebroeders De Jong hebben een sterk bedrijf neergezet dat voorop loopt in de recyclingwereld. Een eeuw na de oprichting staat er een toonaangevend, innovatief en bloeiend bedrijf.

Voor het verlenen van een Hofleverancierschap is het een vereiste dat de onderneming minimaal 100 jaar bestaat, lokaal of regionaal een zeer vooraanstaande positie inneemt, afkomstig is uit het midden- en kleinbedrijf, behoort tot de groep van beste ondernemingen in zijn soort in de betreffende gemeente of regio en ook als zodanig door het publiek herkend wordt. Het moet bovendien om een zelfstandig bedrijf gaan dat zich duidelijk als een Nederlandse organisatie manifesteert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen