Tabak vanaf woensdag onzichtbaar in supermarkten

Foto: Pixabay / Martin Büdenbender

Supermarkten mogen vanaf woensdag 1 juli geen rookwaren meer in het zicht hebben. Dat is één van de maatregelen om het roken in Nederland te ontmoedigen en om te komen tot een rookvrije generatie in 2040.

Jaarlijks sterven in ons land meer dan 20.000 mensen door roken of meeroken. Met het Nationaal Preventieakkoord wil de Rijksoverheid daar een einde aan maken. In de Tabaks- en rookwarenwet staan regels over onder andere de verpakkingen, de e-sigaret, het rook- en het reclameverbod. Per 1 juli gaat een aantal veranderingen in, waaronder het verbod om sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten nog langer zichtbaar te verkopen in supermarkten. Voor andere verkooppunten geldt deze maatregel vanaf 1 januari 2021. Bestaande kleine tabaksspeciaalzaken en winkels die naast tabaks- en rookwaren uitsluitend dagbladen en loten verkopen zijn van dit uitstalverbod uitgezonderd.

Naar een tientje per pakje

Sigarettenpakjes krijgen met ingang van 1 juli allemaal dezelfde donkergroen-bruine kleur. De afschrikwekkende foto’s blijven. Voor sigaren en e-sigaretten worden nog regels opgesteld voor een standaardverpakking die in 2022 realiteit moet worden. Afgelopen april is de accijns op tabak al verhoogd. De bedoeling is dat een pakje sigaretten tien euro gaat kosten in 2023. Vanaf 1 oktober dit jaar daat het rookverbod ook gelden ook voor de e-sigaret met en zonder nicotine en voor alle vormen van tabak die nu nog niet onder het verbod vallen. Sinds dit jaar rekenen zorgverzekeraars geen eigen risico meer bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s. Volgens onderzoek van het Trimbos Instituut overweegt één op de drie rokers momenteel te stoppen wegens Covid-19.

Maatregelen die nog op komst zijn zijn:

  • Vanaf augustus 2020 geldt er een rookverbod op schoolterreinen;
  • Vanaf 2025 zijn alle speeltuinen en bijna alle sportverenigingen rookvrij;
  • Rookvrije ziekenhuizen: vanaf 2025 zijn alle ziekenhuizen rookvrij.

Reacties