Horeca loopt weg uit gesprekken met kabinet

De horeca zit onveranderd in zwaar weer.
Foto: Pixabay / Daniëla Postma

Koninklijke Horeca Nederland heeft het kabinet laten weten de gesprekken over een veilig gebruik van de bedrijven per direct op te schorten. De belangenvereniging ‘ziet vanuit het kabinet onvoldoende wil om de horecasector deze coronacrisis te laten overleven’.

KHN laat weten de afgelopen weken verschillende malen een oproep tot samenwerking te hebben gedaan, maar het kabinet zou ‘geen écht perspectief’ bieden. ‘Ik ervaar dat het kabinet last heeft van tunnelvisie en merk dat men te weinig oog heeft voor de realiteit van de dag. Het draagvlak voor sommige maatregelen van het kabinet is zowel bij consumenten als bij ondernemers de afgelopen weken enorm afgenomen. Daar kun je als kabinet niet voor weglopen, vandaar ook dat alle anderhalvemeterrestricties voor buiten per direct moeten verdwijnen,’ aldus voorzitter Robèr Willemsen op de website van KHN.

Als echte versoepelingen en perspectief uitblijven moeten er vanuit het Rijk extra financiële maatregelen komen. De mogelijke versoepelingen per 1 juli worden gezien als hoogstens een stap in de goede richting, maar ‘hiermee wordt zowel op de korte als de langere termijn géén perspectief geboden’. ‘Cafés en restaurants sluiten hun deuren omdat de restricties niet rendabel zijn, maar ook omdat zij bang zijn voor hoge boetes als gasten de coronaregels niet naleven. Ook hotels hebben het zwaar door de terugloop in (buitenlands) toerisme en evenementen en voor clubs is er nog steeds geen perspectief.’

Meten met twee maten

Horecaondernemers staan volgens Willemsen dan ook voor zeer moeilijke keuzes als het gaat om ontslagen of bedrijfsbeëindiging. KHN voelt zich door recente wetenschappelijke onderzoeken over besmettingskansen in de buitenlucht gesterkt om het kabinet op te roepen om per direct alle restricties voor terrassen op te heffen. Zo blijkt bijvoorbeeld uit het onderzoek van GGD Zuid Limburg dat de heropening van de horeca geen invloed heeft gehad op het aantal besmettingen. Ondernemers hebben steeds meer begrip voor het feit dat gasten zich niet aan de restricties voor buiten houden en hekelen dat er op gehandhaafd wordt. Ze hebben er problemen mee dat er ‘met twee maten wordt gemeten’: de horeca is de enige branche die verantwoordelijk wordt gehouden voor de handhaving van de regels bij het publiek.

Reacties