Schuldeisers Hema willen eigenaar Marcel Boekhoorn uitkopen

Foto: Google Street View

Schuldeisers van Hema zijn bereid om 300 miljoen euro weg te strepen om eigenaar van de warenhuisketen te worden. Dat meldt Het Financieele Dagblad vandaag. Sinds het najaar van 2018 is zakenman en multimiljonair Marcel Boekhoorn eigenaar van het met torenhoge schulden kampende bedrijf.

De coronacrisis dreigt Hema nu de kop te kosten. De buitenlandse vestigingen gingen wekenlang noodgedwongen dicht en in de Nederlandse filialen is de omzet ook dramatisch gekelderd. De schuldeisers achter het plan hebben in totaal 600 miljoen euro aan Hema geleend. De professionele beleggers vrezen dat ze dat geld nooit meer terugkrijgen en trappen daarom op de noodrem om de verliezen te beperken. Mocht Boekhoorn akkoord gaan en zijn crediteuren afkopen met aandelen. dan worden die aandelen waarschijnlijk zo snel mogelijk weer in de markt gezet. Beleggers met achtergestelde obligaties en financiers van de moedermaatschappij staan dan met lege handen.

Deadline

Hema probeert al sinds vorig jaar zijn bakkerijen te verkopen, aldus het FD. Begin dit jaar was een deal met de Franse patisserieketen Mademoiselle Desserts dichtbij, maar toen gooide de coronacrisis roet in het eten. Wel heeft Hema zestien winkelpanden verkocht aan supermarktketen Jumbo. De schuldeisers en hun adviseurs hebben haast, meldt het FD: ze willen voor half juni een deal. Dan moet Boekhoorn een achtergestelde lening van 50 miljoen euro aflossen. Lukt dat niet, dan schuift Hema verder richting de afgrond.

Reacties