Als Hotel Spaander failliet kan gaan, is niets onmogelijk

Foto: Google Street View

Het is een voorbode van wat ons te wachten staat, een bericht dat meer rampspoed in zich draagt: Art Hotel Spaander aan de Haven in Volendam is failliet. De rechtbank Noord-Holland heeft gisteren het faillissement uitgesproken. Als een dergelijk iconisch hotel om kan vallen, wat krijgen de veelal anonieme logiesgelegen hier dan nog voor de kiezen?

Ook Zaanstad kent een hotel dat architecten over de hele wereld in een jubelstemming bracht en toeristen spontaan naar de telegoom of het fototoestel doet grijpen: Hotel Inntel in hartje Zaandam. Maar veel van de bedden die er de afgelopen jaren elders bijgekomen zijn bevinden zich niet in zulke tot de verbeelding sprekende panden – en kennen al evenmin een roemruchte geschiedenis of de speciale kunstzinnige aantrekkingskracht van Spaander. Waar eerst busladingen toeristen door Volendam gedreven werden, daar heerst nu rust. Net als op de Zaanse Schans. En de verwachting is alom dat ‘de tijden van toen’ althans voorlopig niet meer terugkomen. Mochten ze al wederkeren.

Lakmoesproef

Hotel Spaander, met 78 hotelkamers, een gewaardeerd restaurant en verschillende zalen voor de verhuur kan uiteraard nog uit de as herrijzen. Er kan een overnamekandidaat komen die een doorstart maakt of de eigenaren proberen het zelf nog een keer. Dat is tegelijkertijd ook een lakmoesproef: als het niet lukt met Spaander, dan biedt dat weinig hoop voor andere hotels die naast – aantrekkelijk geprijsde – kamers weinig te bieden hebben. Omdat ze niet aan de boorden van het IJsselmeet geleden zijn, bijvoorbeeld. En niet over een indrukwekkende kunstcollectie beschikken die in bijna anderhalve eeuw is opgebouwd. Wat gaat er met ‘onze’ hotels gebeuren?

Reacties