Big Gym naar de rechter om eerder open te kunnen

De vestiging in de Antillenstraat in Wormerveer.
Foto:

Fitnessketen Big Gym wil duidelijkheid over wanneer er weer binnen gesport mag worden. De keten met onder andere vestigingen in Zaandam en Wormerveer stond vandaag in de rechtbank tegenover de Nederlandse Staat om zo te proberen een antwoord te krijgen.

‘Een goede motivering om de sportscholen dicht te houden ontbreekt,’ aldus de advocaat van Big Gym. De scholen zeggen klaar te zijn voor verantwoord binnensporten, met inachtneming van alle hygiënemaatregelen en de afstandseis. Premier Mark Rutte zei gisteravond tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen dat hij hoopt dat sporten al eerder weer mogelijk zal zijn, maar dat alle fitnesscentra in Nederland vooralsnog gesloten blijven tot 1 september. ‘Deze situatie schreeuwt om een oplossing,’ vindt het bedrijf met meer dan 20 vestigingen. Volgens de advocaat van Big Gym zijn in het hele land 4000 ondernemingen getroffen, met in totaal zo’n 3,2 miljoen leden.

Binnen is geen buiten

Volgens de advocaat baseert de overheid zich op ‘theoretische risico’s’ die bovendien niet voldoende worden uitgewerkt. Daarnaast wijst Big Gym naar het buitenland. In diverse Europese landen zijn de sportscholen alweer open of gaan ze dat binnenkort. De landsadvocaat zei in een reactie zich te realiseren dat de maatregelen ingrijpend zijn, ‘maar de risico’s kunnen niet onderschat worden’. Het kabinet baseert zich op de adviezen van de wetenschappers in het Outbreak Management Team. Het OMT noemt de risico’s van buitensporten ‘beheersbaar’. Bij binnensporten zijn er meer onzekerheden. Druppelwolken die ontstaan als mensen uitademen en zeker als ze hijgen door sporten kunnen in zalen blijven hangen. Ook het ventilatiesysteem zou een risico kunnen zijn, net als sportmaterialen die door veel mensen aangeraakt worden.

 

Reacties