Meeste steunaanvragen ondernemers komen uit Poelenburg

Foto: Pexels / Zahaoha

Tussen 23 maart en 7 mei zijn er bij de gemeente 3481 aanvragen voor de Tijdelijke Ondersteuning Zelfstandig Ondernemers (Tozo) binnengekomen bij de gemeente. De meeste kwamen uit Poelenburg; het kleinste aantal uit Westerkoog.

 

 

Van 23 tot en met 29 april kwamen er nog 150 nieuwe aanmeldingen bij en dat betekent dat na de eerste stormloop de dalende lijn aanhoudt. Vorige week werden 528 aanvragen afgehandeld, wat in een week met slechts vier werkdagen vanwege de viering van Bevrijdingsdag een ‘dagproductie’ van 132 aanvragen betekende. Nu het aantal nieuwe aanmeldingen al twee weken onder de 40 per dag ligt, begint de afhandeling van de aanvragen volgens het college vaart te maken. Naast de reguliere Tozo-aanvragen kwamen er ook 339 binnen voor een Tozo-bedrijfskrediet, die een langere afhandelingstermijn van acht weken hebben.

 

 

 

De meeste Tozo-aanvragen kwamen uit de bedrijfstak vervoer en opslag, gevolgd door ‘overige’ en zakelijke dienstverlening. De vaak als meest getroffen sector naar voren geschoven horeca diende niet de meeste aanvragen in en zelfs nog minder dan  cultuur, sport en recreatie. Ook uit de bouwnijverheid kwamen opvallend veel aanvragen, omdat deze sector nog redelijk gewoon doordraait.

WW-aanvragen

Door de coronacrisis neemt het beroep op inkomensondersteuning toe, zo merkt de gemeente. In Zaanstreek – Waterland het aantal WW-aanvragen vervijfvoudigd. Ook neemt het beroep op de bijstand toe, zowel bij jongeren als bij de reguliere aanvragen. ‘We willen ervoor zorgen dat inwoners die nu afhankelijk zijn van de tijdelijke steunmaatregelen, of die (via de WW) instromen in de bijstand, zo snel mogelijk weer duurzaam en passend aan het werk kunnen. Daarom is deze week een werkgroep ‘nieuwe instroom’ samengesteld. Doel is om maatregelen te organiseren waarmee zoveel mogelijk inwoners ‘arbeidsfit’ blijven of ze te begeleiden bij het vinden van werk,’ schrijft burgemeester Jan Hamming in de wekelijkse update over de impact van corona.

Reacties