Tien keer per dag per boot van Zaandam naar Wormerveer

Foto: Gemeente Zaanstad

Rederij Lee gaat vanaf 1 mei volgend jaar tien keer per dag varen tussen Zaandam en Wormerveer (inclusief halte Zaanse Schans) en zet daarvoor twee nieuwe elektrische boten in. Op alle boten van Lee, ook die van Zaandam naar Amsterdam, kunnen fietsen gratis worden meegenomen.

Lee vaart tussen Zaandam en Amsterdam CS met het passagiersschip Elly Glasius, een volledig vernieuwde en luxe gebouwde boot. Het schip heeft verwarming, er is een ruime bar/eetgelegenheid aan boord en de opstaphoogte van de boot heeft dezelfde hoogte als de kades, waardoor passagiers eenvoudig kunnen opstappen. Op de boot vaart een Chinese tolk mee die ook Engels spreekt. De nieuwe naam van de verbinding is Zaan Ferry.

Wethouder Addy Verschuren (CDA, Verkeer en Mobiliteit) van Zaanstad is blij met het contract: ‘Fijn dat er een partij is gevonden die vaart tot aan Wormerveer en onze toeristen omarmt door aan boord een tolk in te zetten. Zaanstad is steeds meer in trek bij toeristen en met deze vaarverbinding wordt een bezoekje aan onze toeristische trekpleisters, waaronder natuurlijk de Zaanse Schans, nog leuker.’

Op de kades in Amsterdam en Zaandam komen digitale informatieborden voor de reizigers. Daarnaast ontwikkelt de rederij een app over het actuele vaarschema. Rederij Lee heeft toegezegd vijf Wajongers op te leiden tot matroos.

Vierjarig contract

Er wordt een contract opgesteld voor vier jaar, met een optie op een verlenging met dezelfde periode. In de begroting is een exploitatiebijdrage van 600.000 euro vastgelegd. De gemeente zal de uitvoering van de vaardiensten minstens maandelijks monitoren, waarbij aspecten als vaartuitval en aantallen passagiers in de gaten worden gehouden.

De afspraak is om na drie jaar te evalueren en te bezien of voortzetting wenselijk is. Voor de gemeente zullen daarbij twee criteria van belang zijn:

  • De kwaliteit van de dienstverlening door de rederij
  • De mate waarin de markt de dienst zou kunnen overnemen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen