Primark voldoet nog steeds niet aan alle arbeidsvoorschriften

Foto: Primark

Primark heeft van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid drie maanden de tijd gekregen om aan alle wettelijke voorschriften op de werkvloer te gaan voldoen. Primark heeft zestien filialen in Nederland, waar circa 4800 mensen werken.

De winkelketen met onder andere een vestiging in Zaandam kwam eerder dit jaar negatief in het nieuws na veelvuldige klachten over slechte werkomstandigheden. Personeelsleden lieten vakbond FNV weten onder een te hoge werkdruk te moeten presteren en klaagden over een respectloze behandeling door leidinggevenden. De bond vroeg daarop de Inspectie SZW om een onderzoek in te stellen.

De belangrijkste klachten die FNV Handel op een rij zette:

  • De te hoge werkdruk op de winkelvloer
  • Roosterproblematiek, er wordt geen rekening gehouden met privélevens van werknemers
  • De cultuur van leidinggeven / gebrek aan respect / intimidatie van werknemers
  • Ziekmeldingen die niet geaccepteerd worden
  • Oneigenlijk gebruik van camerabeelden zonder respect voor de privacy van werknemers
  • Het niet toekennen van vakantieaanvragen
  • Het ontbreken van een (wettelijk verplichte) ondernemingsraad

Een ex-medewerker uit Zaandam zei over de camera’s in de winkel: ‘Voor alles wordt de camera gebruikt. Hoe laat kom je binnen? Hoe laat ga je naar huis? Klok je in/uit met je jas? Hoe vaak ga je naar het toilet? Hoe lang sta je te kletsen, hoe lang hou je pauze? Wanneer de contractverlenging eraan komt, dan worden vooral veel camerabeelden opgevraagd door HR en managers, zodat ze minpunten eruit kunnen halen en dat als reden kunnen gebruiken om je contract niet te verlengen.’

Beterschap beloofd

De keten beloofde beterschap, maar blijkbaar blijven er nog zaken te wensen over. De Inspectie bevestigt dat het onaangekondigd onderzoek heeft uitgevoerd bij acht, niet nader genoemde filialen. Er zou volgens RTL Nieuws zijn gekeken naar het arbobeleid, hoe er om wordt gegaan met contracten en naar de communicatie met het personeel.

Leidinggevenden zouden zich onvoldoende bewust zijn van de werkdruk en welke maatregelen er moeten worden getroffen om die te verlichten. Ook de manier waarop het bedrijf omgaat met ziektemeldingen schoot tekort. De managers krijgen inmiddels trainingen om dat te verbeteren, zegt de vakbond. Er komt ook een Ondernemingsraad: op 12 september zijn de OR-verkiezingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen