Coolcat gaat winkels sluiten om verliezen terug te dringen

Foto: Twitter

Modeconcern Coolcat zit nog steeds in zwaar weer. Verliesgevende winkels zullen worden gesloten, terwijl sterk wordt geïnvesteerd in online kanalen. Wat dit gaat betekenen voor de vestiging aan de Gedempte Gracht in Zaandam is vooralsnog onduidelijk.

Na een verlies van 11,3 miljoen euro stond de modeketen van Roland Kahn vorig jaar 18,6 miljoen euro in het rood. Het beloofde herstel blijft vooralsnog uit. Na een omzetdaling van bijna elf procent in 2015, zag Coolcat zijn omzet vorig jaar verder teruglopen met nog eens 6,9 procent. In nagenoeg alle landen waar de keten actief is werd minder verkocht, waaronder min 3,6 procent in eigen land. Duitsland vormde de uitzondering.

Een van de manieren om de dalen omzet te compenseren is het afdwingen van huurverlagingen voor de winkelpanden. Dat lukt soms: uit het nieuwe jaarverslag over 2016 blijkt dat alle huurverplichtingen samen nog 142 miljoen euro bedragen, ruim zeventien procent minder dan een jaar eerder. Het is al jaren een trend dat winkels bij contractverlenging proberen de huur te drukken. Wanneer beide partijen er onderling niet uitkomen moet er een rechter aan te pas komen, zoals eind december 2015 gebeurde bij het toen voor zijn voortbestaan vechtende V&D, dat later alsnog de afgrond in tuimelde. Saillant detail: Roland Kahn probeerde destijds tevergeefs Vroom & Dreesmann over te nemen. Hij was ook eigenaar van het failliete concern MS Mode en de vooral online actieve lingerieketen Sapph,

Geen wettelijk maximum

Er is geen wettelijk maximum voor de huurprijs van een bedrijfsruimte. De verhuurder mag bij een nieuwe huurder elk bedrag vragen dat hij wil. Zodra het contract door beide partijen getekend is, kan de prijs alleen aan het eind van de contracttijd herzien worden. Beide partijen kunnen een herziening aanvragen en beide partijen moeten met de herziening instemmen. Het is ook mogelijk dat in de huurovereenkomst is vastgesteld dat de huurprijs jaarlijks met een bepaald percentage wordt verhoogd (de periodieke indexering).

Grote vastgoedpartijen zijn niet happig op huurverlagingen. Lagere huren beteken immers dat ze hun vastgoed zouden moeten afwaarderen. Dergelijke grote partijen zoeken het vaak liever in tijdelijke kortingen of in bijvoorbeeld goedkopere, of gratis, parkeerplaatsen dan in een lagere prijs per vierkante meter. Om een huurverlaging te bereiken, moet een wettelijk geregelde procedure worden doorlopen. Zo moet er eerst een deskundigenadvies worden opgesteld voordat de rechter in een bodemprocedure de huurprijs kan wijzigen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen