Ikea trapt op het Hembrugterrein het seizoen 2018 af

Foto: Flickr

Ikea heeft in Lab-44 op het Hembrugterrein in Zaandam de nieuwe collectie voor 2018 gepresenteerd en een inkijkje gegeven in enkele limited edition designer collecties die de komende jaren op de markt komen.

De Zweedse meubelgigant koos voor de experimentele, industriële locatie om te benadrukken dat aan haar aanbod ook heel wat onderzoek en geëxperimenteer vooraf gaat voordat de klant er weet van krijgt.

Ikea bestudeert wereldwijd proefpersonen om oplossingen te vinden voor problemen waarvan zijzelf nog niet wisten dat ze ze hadden. Hoe gedragen we ons thuis, wat zijn onze behoeften en hoe zou het allemaal net wat beter en vooral georganiseerder kunnen. De belangrijkste uitkomsten: we willen vooral minder spullen en rondslingerende rommel, we willen duurzamer leven en we willen in dezelfde ruimte met verschillende mensen met verschillende dingen bezig kunnen zijn.

Nieuwe folder

Dat schreeuwt om multifunctionele meubels en opbergsystemen, maar daar kenden we Ikea al van. Over niet al te lange tijd ligt de folder – eerder boekwerkje – voor 2018 in de brievenbus en dan is het allemaal in alle rust te bekijken.

Een Britse website kreeg onlangs al een sneak preview van de nieuwe collectie en werd getroffen door de ‘zwaarmoedige kleuren’. En dat is niet overdreven, gezien de bijgevoegde foto’s. Wie fris en vrolijk en luchtig design verwacht komt bedrogen uit: muren zijn donkerblauw of donkergroen, de meubels somber of met ‘zware’ patronen en een enkel kleurrijk meubeltje of kussentje moet de indruk dat doomsday nadert doen vervliegen.

De kleurstellingen zullen niet al te veel doen om de humeurigheid op afstand te houden die zich kennelijk toch al van mensen schijnt meester te maken wanneer zij de zaak bezoeken of, na een geslaagde aankoop, tot montage overgaan. De Amerikaanse comédienne Amy Poehler heeft eens gegrapt dat Ikea Zweeds is voor ‘ruzie’. En bij Zaankanters al helemaal niet, want die zijn er met name in geïnteresseerd of en wanneer het bedrijf nu eens de knoop doorhakt over een vestiging in Zaandam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen