Bol.com weigert antisemitische (kinder)boeken van website te halen

Foto: Wikimedia / Xiquinho Silva

Bol.com blijft een antisemitisch kinderboek verkopen ondanks kritiek van de Auschwitz Memorial. Het gaat om Der Giftpilz, een boek uit 1938 waarin de boodschap wordt uitgedragen dat joden duivels in mensengedaante, giftige paddenstoelen en moordenaar zijn. Dat meldt het AD.

Ook omstreden boeken van auteurs zoals de oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher voor volwassenen worden verkocht in de webshops van Bol.com en Amazon. De Nederlandse webwinkel die in 2012 werd overgenomen door Ahold en nu deel uitmaakt van Ahold Delhaize heeft volgens de krant ‘begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment’ van het Poolse museum, maar gaat de boeken niet uit de verkoop te halen. Streicher was de oprichter en uitgever van de antisemitische nazikrant Der Stürmer en schreef ook Der Giftpilz. Hij werd na de oorlog geëxecuteerd wegens misdaden tegen de menselijkheid. Bol.com schermt met het ‘ondermijnen van het vrije woord en de democratie’ om de keuze de boeken niet uit het assortiment te verdedigen. Der Giftpilz, beschikbaar in het Duits, lokt vooralsnog in Nederland niet veel reacties uit.

Bol.com en Amazon kregen het al eerder met de Poose bewakers van de nagedachtenis aan de Holocaust aan de stok vanwege de verkoop van nazispullen. In december ontdekte de Auschwitz Memorial dat de webshops kerstdecoraties verkochten met afbeeldingen van de vernietigingskampen Auschwitz en Birkenau. Na hevige kritiek op sociale media werden die producten verwijderd, maar nu het om boeken gaat is volgens de verkopers de vrijheid van meningsuiting in het geding. De Auschwitz Memorial neemt daar geen genoegen mee. Bol.com heeft volgens het AD laten weten open te staan voor een gesprek met de Polen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen