Boeren moeten distributiecentra supers met rust laten

Foto: Peakpix

Boeren mogen van de rechter morgen geen distributiecentra van supermarkten blokkeren. Als de Farmers Defence Force dat toch doet dan moet de organisatie van de meer militante agrariërs een dwangsom van 100.000 euro per locatie betalen. Daarmee kan opgelucht worden ademgehaald op het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam, waar men de bui al zag hangen. De boeren leggen zich overigens niet bij de uitspraak neer en gaan in hoger beroep, maar er komt geen ’turbospoedappel’.

De branchevereniging van de Nederlandse supermarkten CBL had het kort geding van vanmorgen tegen FDF aangespannen vanwege de aangekondigde acties en de vrees voor lege schappen in de aanloop naar de kerstdagen en miljoenenverliezen. De advocaat van de boeren sprak voor de rechter van ‘nepnieuws’: de boeren hebben nooit een blokkade van distributiecentra aangekondigd, betoogde hij. Hoe de FDF dan ‘de voedselproductie gaat platleggen’ zoals wél in het vooruitzicht is gesteld blijft dus afwachten. Er staat sinds gisteren wel een gedragscode op de website van de organisatie:

‘Eensgezindheid is onze kracht. Is onoverwinnelijk. En dat weten ze: de profiteurs, de klimaatsalafisten, de politici. De intriganten. De tegenstelling met FDF kan niet groter zijn. FDF stond aan de basis, is initiatiefnemer, van het Landbouwcollectief; dat krachtige wapen dat het tegenovergestelde is van verdeeldheid,’ schreef voorman Mark van den Oever eerder op de website. ‘Al onze acties waren binnen de kaders van de wet. En onze aangekondigde acties zullen dat ook zijn. Ze zullen creatief zijn, slim, hard, en ons doel dienen. Een doel dat gerechtvaardigd is. Een doel dat bereikt moet worden. Omdat anders de Nederlandse landbouwsector wordt geëlimineerd. Wij van onze bedrijven worden weggeveegd. De voorgenomen provinciale beleidskaders maken dat nog maar eens duidelijk evenals de opstelling van Den Haag tot nu toe. De opstelling van de supermarktgiganten maakt dat duidelijk.’ Het CBL werd door hem omschreven als ‘die club die ons al 30 jaar afscheept met prijzen die onze kosten niet dekken, ons hun eisen oplegt en zelf gigantische winsten opstrijkt’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen