Rijk steunt actieplan om meer Zaankanters aan het werk te krijgen

Foto: PxHere

Het Rijk komt met een miljoen euro over de brug om in de acht gemeenten van de regio Zaanstreek – Waterland meer mensen aan het werk te krijgen, te houden en om de openstaande vacatures te vervullen. Wethouder Werk en Inkomen Natasja Groothuismink is er blij mee: ‘Dat is fantastisch, zo kunnen we er echt mee aan de slag om de vraag naar werkzoekenden en het aanbod van werkzoekenden beter op elkaar te laten aansluiten,’ zegt zij in een persbericht.

Werkgevers, VNO-NCW, het onderwijs, het UWV en de vakbonden werken samen in het Actieplan Perspectief op Werk. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten weten dat bij gebleken succes het tweede jaar opnieuw een miljoen euro wordt overgemaakt. Regiomanager Manue Azoulay van ondernemersorganisatie VNO-NCW West weet dat de kennis, opleiding en werkervaring van werkzoekenden momenteel vaak niet overeenkomt met de functie-eisen in sectoren met veel vacatures. ‘Daar willen we verandering in brengen, onder meer door het uitbreiden van de leerwerktrajecten in de kanssectoren zoals de horeca en het transport.’

Samenwerking cruciaal

Daarnaast vragen de huidige situatie op de arbeidsmarkt en landelijke ontwikkelingen om een goede samenwerking met werkgevers. Bart-Jan Timmerman, regiomanager van het UWV: ‘De belangrijkste succesfactor zit in goede samenwerking en inspanningen door álle partijen. Niemand kan de uitdagingen op de arbeidsmarkt alleen oplossen.’ Het Werkgeversservicepunt wordt uitgebreid en de partners gaan investeren in het vergroten van de bekendheid, zodat meer werkgevers de weg naar deze dienstverlening weten te vinden. Vanuit het actieplan wordt een pilot gestart voor een nieuwe vorm van onderwijs gericht op werkzoekenden en werkenden die (nog) niet in staat lijken een MBO-diploma of MBO-certificaat te behalen, maar die wel kunnen werken. De acht gemeenten die meedoen zijn Zaanstad, Wormerland, Oostzaan, Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend en Waterland.

 

Reacties

Cookieinstellingen