‘Grab and go-ervaring’ in kassaloos AH-proefwinkeltje in Zaandam

Foto: Google Street View

Albert Heijn gaat bij het hoofdkantoor in Zaandam zes maanden lang een tijdelijke winkel neerzetten waarin sensoren en camera’s in de gaten houden bij wie wat uit welk schap pakt. De kassa op afstand rekent de boodschappen bij het verlaten van het veertien vierkante meter grote supermarktje automatisch af.

De komende maanden mogen de medewerkers van het moederbedrijf Ahold Delhaize het één voor één uitproberen. Als dat goed gaat, wordt de proef verder uitgebreid. Het is net of je thuis iets uit de koelkast pakt’, aldus de marktleider in Nederland. Albert Heijn benadrukt dat het systeem geen gezichtsherkenning gebruikt, de camera’s registreren alleen ‘gedaanten en bewegingen’. De medewerkers krijgen voor de proef een pasje waarmee zij de productkaartjes in de winkel kunnen scannen. Het pasje is gekoppeld aan een rekeningnummer, waardoor de producten binnen tien minuten automatisch kunnen worden afgeschreven. Een grab and go-ervaring, noemt de keten de nieuwe werkwijze.

Overal inzetbaar

Na de test in Zaandam wordt de proefwinkel waarschijnlijk tijdelijk naar elders verplaatst. Volgens AH kan een dergelijke winkel op den duur op elke plek worden geplaatst waar tijdelijk een minisupermarkt nodig is, zoals bij kantoren en in nieuwbouwwijken. Het was wellicht een uitkomst geweest voor Wormerveer-Zuid, maar inwoners nu al bijna een jaar zondet super zitten na de gedeeltelijke instorting van de Deka-parkeergarage – mits Albert Heijn in zou zijn voor samenwerking na een dergelijke calamiteit.

 

Reacties

0