Miljoen euro boete voor drie keukenverkopers wegens misleiding consumenten

De Zaandamse vestiging van Brugman Keukens.
Foto: Google Street View

Keukencentrum Mandemakers, Brugman Keukens en Keukenconcurrent hebben van de Autoriteit Consument & Markt een boete van in totaal een miljoen euro opgelegd gekregen wegens het misleiden van consumenten tijdens de verkoop van keukens op beurzen tussen 2015 en 2017. Een formulier dat de bedrijven consumenten lieten ondertekenen voor een beurskorting gaf ten onrechte de indruk dat zij ook verplicht een keuken moesten afnemen.

Mandemakers, Brugman en Keukenconcurrent horen bij hetzelfde concern. Om in aanmerking te komen voor een speciale beurskorting moesten consumenten een formulier invullen en ondertekenen en aangeven in welke keuken zij interesse hadden. Dit formulier leek op een koopovereenkomst: er werd een prijs genoemd en stonden betalingsvoorwaarden bij. De consument moest 30 procent van de aanschafprijs betalen als hij later alsmog afzag van de koop. Volgens de ACM was alles erop gericht om de consument de indruk te geven dat ze een keuken hadden gekocht, terwijl het slechts om een niet-bindend aanbod ging.

Dure tegenwerking

Brugman moet een boete van 250.000 euro betalen en Mandemakers en Keukenconcurrent krijgen elk een boete van 375.000 euro. De laatste twee zijn met 50 procent verhoogd omdat de bedrijven onderzoek van de ACM hebben belemmerd. Iedereen, ook individuele werknemers van een bedrijf waarnaar onderzoek wordt gedaan, is verplicht mee te werken aan onderzoek van de ACM en vragen te beantwoorden. De bedrijven kunnen nog bezwaar of beroep aantekenen tegen het besluit van de ACM.

Mandemakers Groep

Brugman heeft in Zaandam een vestiging aan de Pieter Ghijsenlaan. Keukenconcurrent zit aan dezelfde straat. Beide maken deel uit van de Mandemakers Groep, die ook de winkelformules Mandemakers, Woonexpress, Keuken Kampioen, Keukenloods, Wooning, Nieuwenhuis, Morres Wonen, Sanders Meubelstad, Grando, Tulp, Montèl, Küchen Direct, De Tweede Kamer, Hello Kitchen en Piet Klerkx bezit.

 

 

 

Reacties

0