Ook hier uitkijken voor malafide slotenmakers

De slotenmaker aan het werk.
Foto: Lezersfoto

Zelf buiten staan terwijl de huissleutel binnen ligt en dan snel een slotenmaker bellen om het probleem te verhelpen. Dat kan een dure grap worden en ook nog eens een flinke extra schadepost opleveren als er slordig gewerkt is, zoals een inwoonster van Zaanstad afgelopen week ontdekte. De rekening bedroeg 265 euro exclusief de herstelkosten voor de aangerichte beschadigingen.

De Zaandamse slotenmaker die ervoor verantwoordelijk is was door haar dochter via Google gebeld en kwam graag helpen. Maar leverde vervolgens zeer onprofessioneel werk af. ’Aangifte doen zal weinig zin hebben maar wellicht dat dat toch gedaan gaat worden,’ meldt de gedupeerde inwoonster ons. De leidinggevende van het bedrijf die ze ter verantwoording wil roepen houdt zich ondertussen incommunicado.

 

 

 

 

 

Malafide slotenmakers die misbruik maken van noodsituaties zijn al veelvuldig in het nieuws gekomen. Mensen worden geconfronteerd met torenhoge bedragen, slecht werk en en in het ergste geval ook nog met intimidatie. Een aantal tips om malafide slotenmakers te herkennen en vervelende situaties te voorkomen:

  • Er worden door kwaadwillende aanbieders vaak geen duidelijke prijsindicaties gegeven via de telefoon. Bespreek vooraf de mogelijke kosten zoals voorrij- en materiaalkosten, noodtarief en avondtoeslag. Een betrouwbare slotenspecialist zal altijd eerst in overleg gaan als de geraamde kosten onverhoopt hoger uitvallen.
  • Let op de auto en de kleding. Een malafide slotenmaker rijdt vaak in een auto zonder bedrijfslogo of met een buitenlands kenteken. Daarnaast wordt er zelden bedrijfskleding gedragen en wordt weinig gereedschap meegenomen.
  • Controleer de factuur. Vaak wordt door een malafide slotenmaker gewerkt met een standaardfactuur die vooraf opgesteld is. Er staan vaak geen telefoonnummers op. Ook vragen zij voor de werkzaamheden die zijn uitgevoerd de factuur al te tekenen. Doe dit niet! Een verzoek om een vrijwaring te tekenen om de betreffende deur te laten openen is van een heel andere orde: dat geeft de slotenmaker zekerheid dat hij niet achteraf in problemen komt omdat hijzelf voor het lapje gehouden is.
  • Laat u niet misleiden door logo’s van slotenmerken op websites. Malafide slotenmakers nemen deze over zonder dat zij partners zijn van deze merken of daar zelfs maar bekend zijn. 
  • Pas op voor bedrijven die werken als tussenpersoon met een landelijk netwerk van slotenmakers. Ze hebben niet altijd een 0900- of 0800-nummer, maar gebruiken ook regionale netnummers. Check of er adresgegevens op de site van de slotenmaker staan en kijk naar reviews.

Reacties

Cookieinstellingen