Bouwnijverheid maakt sterke groei door

Foto: Pexels

Ook in Zaanstad zit de bouwsector in de lift: de gemeente staat in de Top 10 van gemeenten met de grootste groei van de sector in 2018. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er in Nederland nog nooit zoveel bouwbedrijven als op 1 januari van dit jaar. De groei komt bijna uitsluitend van eenpitters.

Er waren begin 2019 bijna 182.000 bedrijfsvestigingen in de bouwnijverheid, bijna acht procent meer dan een jaar eerder. In Den Haag was de toename het grootst. De gespecialiseerde bouw zoals installatie- en timmerbedrijven, loodgieters, stukadoors en schilders kent de meeste bedrijven (97.000). Daarnaast waren er op 1 januari bijna 76.000 ondernemingen in de algemene bouw en projectontwikkeling, zoals de bouw en verbouw van huizen, kantoren en winkels. Een veel kleiner aantal vestigingen (bijna 9.000) zit in de grond-, water- en wegenbouw.

Eerder berichtte het CBS al dat de omzet in de bouw vorig jaar met ruim tien procent was gestegen. Dat was het hoogste groeipercentage in meer dan tien jaar tijd.

Staatjes van het CBS.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen