Uitvaartonderneming Yarden in zwaar weer

Foto: Pixabay / Carolyna Booth

Uitvaartverzekeraar en -verzorger Yarden zit in zwaar weer. De financiële buffers van het bedrijf zijn naar ‘een alarmerend niveau’ gezakt, meldt het FD vandaag. Directeur Ron Bavelaar zegt in de krant dat de solvabiliteit inderdaad onder druk staat, maar dat aan polishouders gewoon geld wordt uitgekeerd: ‘We hebben geen liquiditeitsprobleem.’

Yarden heeft 700 werknemers en een miljoen polishouders. Het bedrijf met eigen crematoria en uitvaartcentra zou door een oude portefeuille met zogeheten naturapolissen in de problemen zijn geraakt: die verzekeringen keren geen bedrag uit, maar vergoeden een volledig uitvaartpakket. De kosten daarvan zijn de laatste decennia snel gestegen, zodat Yarden erop moest toeleggen. Na een uitspraak van de rechter mochten mensen met een dergelijke polis die houden toen Yarden in 2007 de voorwaarden veranderde. Dat was het begin van een neerwaartse spiraal, aldus het Financieele Dagblad.

Yarden is in de Zaanstreek actief via de franchisenemers van Yarden & Hoogendijk Uitvaartzorg. Zij werken sinds september vorig jaar vanuit Spanje, met een consulente die hier die zaken regelt.

 

Reacties