Markten krijgen een oppepper met meer variatie

Foto: Google Street View

De gemeente wil de markten aantrekkelijker maken en een eerste stap is om ook kooplieden die ‘afwijkende’ waren aanbieden een kans te geven. Er zijn nieuwe inrichtingsplannen gemaakt die ruimte bieden voor dag- of standplaatsvergunningen voor ambulante handelaren in zogenoemde niet-geregelde branches.

Bij branchering wordt erop gelet dat de markt een zo breed mogelijk assortiment heeft en niet bijvoorbeeld voor de helft uit schoenenverkopers bestaat. Dan geldt een maximum aantal verkoopmeters onder het motto ‘vol is vol’. De bedoeling daarvan is dat de drie markten in Zaanstad – op dinsdag in Krommenie, woensdag in Wormerveer en op donderdag en zaterdag in Zaandam – van alles wat te bieden hebben, eerlijk verdeeld over een aantal artikelgroepen.

Gaten

Alleen de weekmarkt in Krommenie kent geen brancheregeling, omdat die zichzelf reguleert door de geringe omvang. Voor de grotere markten blijkt de regeling in de praktijk in te houden dat potentiële kooplieden niet in aanmerking komen voor een standplaats, terwijl er wel plek is. Dat geeft ongewenste ‘gaten’ in de rijen kramen. En niet-geregelde branches komen al helemaal niet aan bod.

De nieuwe inrichtingsplannen zijn tot stand zijn gekomen in overleg met de sector. Niet-geregelde branches kunnen in de toekomst een plekje krijgen mits de toevoeging bijdraagt aan de diversiteit van het aanbod en de fysieke ruimte beschikbaar is. De gemeenteraad moet hier nog over oordelen voordat de veranderingen kunnen worden doorgevoerd.

Kermissen en evenementen

Daarnaast is de bepaling voor de verplaatsing van markten bij evenementen of kermissen aangescherpt, zodat de gemeente kan voorkomen dat dit te vaak moet gebeuren. Gezien de extra kosten voor de verplaatsing van een markt en de (financiële) belangen van de marktkooplieden, vindt het college het onwenselijk om dit ook voor relatief kleine evenementen te doen.

Er zijn nog meer maatregelen in de maak om de aantrekkelijkheid en bekendheid van de markten te vergroten, die in een later stadium worden bekendgemaakt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen