Groene ferry IJmuiden-Amsterdam met tussenstop in Zaandam

Een verdwenen beeld: de snelle veerdienst van Connexxion.
Een verdwenen beeld: de snelle veerdienst van Connexxion.
Foto: Flickr

Sleepbootbedrijf Iskes Towage & Salvage en de IJmuidense Rondvaart Maatschappij gaan dit jaar proefvaren met een ‘groene’ veerdienst tussen IJmuiden en Amsterdam, met tussenstops in Beverwijk en Zaandam. Dat heeft directeur Jim Iskes weten tijdens het nieuwjaarsgala van de Ondernemers Vereniging IJmond.

Op de vorige editie sprak voorzitter Ton van der Scheer van de ondernemersvereniging ook al over een volledig elektrisch veer mensen in een half uur van het begin- naar het eindpunt zou vervoeren. Er was toen sprake van een boot met ruimte voor 40 passagiers en 20 fietsen en een mogelijke start in de zomer, maar dat is dus 2019 geworden.

Eind 2013 stopte Connexxion met de draagvleugelboot tussen Amsterdam en Velsen nadat de topsnelheid om veiligheidsredenen was teruggebracht van 65 naar 50 kilometer per uur. Dat betekende dat de ferry er 40 minuten over ging doen en haakten passagiers massaal af. Forenzen zijn niet de doelgroep in het nieuwe plan: in de minder rendabele uren zal de ‘groene’ boot waarschijnlijk minder vaak of niet varen.

Serie ongevallen sneldienst

De snelle draagvleugelboten kenden de nodige ongevallen. Begin februari 2009  ramde een veer de kade ter hoogte van de Hemweg in Amsterdam, waarbij een passagier lichtgewond raakte. De ferry belandde half op het terrein van kolenoverslagbedrijf OBA. In oktober 2007 voer een ferry tegen een patrouillevaartuig van de Koninklijke Marechaussee aan op het Noordzeekanaal, waarbij zeven personen gewond raakten. En in 2003 botste een vaartuig tegen een betonnen kademuur aan in het westelijk havengebied van Amsterdam, met 20 gewonden als resultaat, en in 2002 klapte een boot op de basaltblokken langs de oever in Westzaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen