Nieuwe bestuursvoorzitter Ruurd Jan Roorda van het ZMC niet onomstreden

Foto: Facebook / Zaans Medisch Centrum

Het Zaans Medisch Centrum heeft Ruurd Jan Roorda benoemd als voorzitter van de Raad van Bestuur als opvolger van Wouter van der Kam, die naar de Saxenburgh Groep vertrekt.

Kinderarts Roorda is sinds april dit jaar interim-bestuurder bij MC Slotervaart en sinds februari bij Livio (verpleging, verzorging en thuiszorg). Hij deed jarenlang bestuurlijke ervaring bij de Tergooi ziekenhuizen en de Sint Anna Zorggroep. Daarnaast bekleedde hij diverse bestuurlijke posities in de ziekenhuissector, onder andere bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen.

Roorda begint op 1 september. De Raad van Toezicht meldt in een persverklaring ‘blij’ te zijn met zijn komst.

Tergooi

Roorda werkte ruim zes jaar als bestuurder voor Tergooi, waarvan de eerste jaren als voorzitter. Onder zijn leiding sneuvelde in 2015 de voorgenomen fusie met het Meander MC. In mei vorig jaar werd het voorzitterschap overgenomen door Hans den Hollander. Precies een jaar later legde Roorda zijn functie als lid van de Raad van Bestuur van het Tergooi neer nadat het ziekenhuis in Hilversum in opspraak was geraakt na het overlijden van de jonge tophockeyer Rogier Mooij. Met name de ‘zwijgovereenkomstdie nabestaanden daarna kregen voorgelegd stuitte op veel kritiek.

Bij zijn afscheid in Hilversum zei Roorda zich naast zijn bestuurlijke werk meer op projectmatige-, advies-, coaching- en mediationwerkzaamheden te willen gaan richten. Na luttele maanden bij het MC Slotervaart verlaat hij nu alweer dat misschien nog niet zinkende, maar zeker water makende schip.

Vertrouwen opgezegd

De artsen van het Amsterdamse ziekenhuis lieten afgelopen mei in een brief een de Raad van Bestuur weten geen vertrouwen in de wijze waarop die het ziekenhuis managet. In het schrijven van de medische staf worden ‘ernstige zorgen’ uitgesproken over ‘de crisissituatie waarin ons ziekenhuis zich bevindt’ en de vrees dat een en ander zal leiden tot een faillissement.

Het Amsterdamse MC Slotervaart, onderdeel van de commerciële MC Groep van Loek Winter, zit volgens diverse krantenartikelen momenteel in zwaar weer. Het ziekenhuis maakt verlies en zou niet voldoen aan de door huisbankier ING gestelde voorwaarden.

Vastgoed

Winter, die ook in het vastgoed een grote naam is, zorgde eerder dit jaar voor commotie in Amsterdam met een aanvraag voor de sloop van het in 1921 gebouwde monumentale pand van de Jan van Goyenkliniek in Amsterdam-Zuid. Volgens ingewijden financiert hij zijn zorginstellingen met winsten uit zijn vastgoeddeals.

Reacties