Wereldprimeur betonscheiding bij de Rutte Groep in Zaandam

Foto: Wikimedia

New Horizon Urban Mining en de Rutte Groep hebben een machine ontwikkeld die beton weer kan splitsen in de grondstoffen zand, cement en grind, meldt het Financieele Dagblad. Hij wordt morgen in Zaandam en op vastgoedbeurs Provada in Amsterdam gepresenteerd.

De grote winst zit niet alleen in het hergebruik van de grondstoffen, maar in een grote beperking van de CO2-uitstoot: elke ton nieuw beton komt neer op een ton CO2, zegt eigenaar Michael Baars van New Horizon. ‘Als je het cement grotendeels terug kan winnen uit oud beton lever je een belangrijke bijdrage aan de beperking van de uitstoot.’

New Horizon Urban Mining ‘oogst’ gebouwen om materialen na de sloopt te kunnen hergebruiken. De Amsterdamse Rutte Groep is onder meer actief in de grond-, weg- en waterbouw en het recyclen van meng- en betonpuin en menggranulaat en bouwde in de Achtersluispolder een nieuwe betoncentrale. ABN Amro financierde de bouw van de eerste betonsplitser, die 130.000 ton per jaar kan vermalen.

Smart liberator

De smart liberator, zoals New Horizon en Rutte hun machine hebben gedoopt walst het oude beton en wrijft het heen en weer. Daardoor wordt het grind schoongemaakt, de cementlijm gebroken en het zand en het ongebruikte cement vrijgekneusd.

De derde vestiging van Rutte Groep in Zaandam moet een schoolvoorbeeld van duurzaamheid worden. Het familiebedrijf kocht hiervoor het voormalige complex van houthandel Stiho aan. De rond 60 jaar oude fabriekshallen niet zijn gesloopt, maar hergebruikt. Het oude, asbesthoudende dak is vervangen en ligt vol met zonnepanelen een oppervlakte van het formaat van vier voetbalvelden. Overal is ledverlichting toegepast en regenwater wordt opgevangen en opgeslagen in een ondergronds bassin om te gebruiken in het productieproces.

Geluidsschermen hergebruikt

De betoncentrale is omgeven door geluidsschermen die eerder in Badhoevedorp langs de A9 stonden.

 

Cookieinstellingen