Brancheorganisatie waarschuwt: kappers verdwijnen uit het straatbeeld

Foto: Pixabay

Zaanstad telt 260 kapperszaken die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, volgens een lijst die werd opgesteld door brancheorganisatie Anko. Op de website Kappers.nl zijn dat er 127.

Die heeft alle nieuwe gemeenteraden een brief gestuurd om aan de bel te trekken over het overaanbod van aan huis gevestigde kapsalons, die langzaam de traditionele kapperszaken uit het straatbeeld verdrijven. Dat komt omdat voor aan huis gevestigde kapsalons minder wet- en regelgeving geldt en de bestaande regels vaak minder streng gehandhaafd worden, aldus de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie.

De thuiskappers kunnen daarom goedkoper werken en ‘zichtbare’ kappers in winkelgebieden lijden zwaar onder deze vorm van oneerlijke concurrentie. Het leidde al tot veel sluitingen, maar salons aan huis hebben een aantal nadelen: er werkt veelal geen personeel en ze zijn geen erkend leerbedrijf en bieden dus geen leerwerkplekken aan. Zo verschraalt ook het opleidingsaanbod voor creatieve mbo’ers.

‘Realistisch doemscenario’

Het realistische doemscenario is dat op termijn het kappersvak verdwijnt als gerenommeerd ambacht en afglijdt naar een ‘bijverdienste branche’, waarbij zowel professioneel ondernemerschap als hoogwaardig vakmanschap (uw verzorgde kapsel) aan kwaliteit fors zal inboeten,’ waarschuwde de Anko eerder al.

Omdat het de verantwoordelijkheid van gemeenten is om zorg te dragen voor eerlijke concurrentie, moet die een beter beeld krijgen van de lokale kapperseconomie zodat vervolgens een betere balans in het aanbod van kappers kan worden bereikt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen