’s Werelds eerste drijvende boerderij heeft een Zaanse ‘fundering’

Foto: floatingfarm.nl

In een droogdok van de Zaandamse firma Benecke wordt landbouwgeschiedenis geschreven: daar worden de drie drijflichamen gestort waarop in een later stadium ’s werelds eerste drijvende stal wordt gebouwd. De Floating Farm waarop 40 koeien kunnen worden gehuisvest in de Merwe-Vierhavens in Rotterdam.

De Floating Farm heeft vrijwel geen subsidie gehad en is privaat gefinancierd met een netwerk aan aandeelhouders uit Rotterdam. Het plan is om van de 900 vierkante meter grote installatie een volledig circulaire boerderij middenin de stad te maken. De dagelijkse productie van 800 liter melk wordt aan boord verwerkt en net als het vlees in de eigen winkel verkocht. Daarnaast wordt zo veel mogelijk voer uit de stad betrokken.

De mest zal aan boord worden verwerkt tot droge fractie en mineralenconcentraat. De gemeente Rotterdam heeft al interesse getoond, maar ook burgers kunnen de producten straks aanschaffen. Ook wat betreft waterverbruik en energie wil de Floating Farm circulair worden.

Tienduizenden bezoekers

Naast de promotie in het binnenland zien de initiatiefnemers van Floating Farm mogelijkheden voor drijvende landbouw in grote wereldsteden. De initiatiefnemers van de Floating Farm verwachten jaarlijks enkele tienduizenden mensen uit binnen- en buitenland te gaan verwelkomen op de drijvende boerderij.

Groepen schoolgaande kinderen en studenten en andere geïntereseerden zijn welkom voor rondleidingen en experimenten. De Floating Farm is een transparante boerderij op het water waar bezoekers de koeien zien en kunnen kennismaken met alle processen die plaatsvinden op de boerderij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen