Commerciële huisarts ongewenst, maar niet tegen te houden

01 jun , 10:21 Bedrijvigheid
screenshot 20240208 124934
Er zijn geen commerciële huisartsenpraktijken van het op de rand van de afgrond balancerende Co-Med in Zaanstad, maar wel eentje van de keten Arts en Zorg. Enkele huisartsen die met pensioen gingen zijn wel benaderd door commerciële partijen, maar er was altijd een waarnemer die de praktijk overnam.
Dat antwoordt het college op vragen van het CDA over de zorgen die er landelijk zijn over de spreiding en capaciteit van huisartsen. Die in Zaanstad geven veelal de voorkeur aan overname van hun patiëntenbestand door een niet-commerciële partij, aldus het college. 'De kansen voor commerciële praktijken om hun bedrijf te vestigen liggen vooral in gebieden waar nieuwbouwprojecten plaatsvinden.' Kijkend naar de toegankelijkheid en continuïteit van de huisartsenzorg spreekt het college van 'een zorgelijke ontwikkeling' waarover contact is met Huisartsenzorg Zaanstreek Waterland en zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Patiëntenstops

'Gezamenlijk willen we een positief vestigingsklimaat verzorgen voor reguliere huisartsen. We kunnen commerciële praktijken echter niet verbieden om zich te vestigen in Zaanstad.' Wat de beschikbaarheid van huisartsen betreft zit de gemeente 'op een kantelpunt'. Op dit moment is 55 procent van de praktijken gesloten voor nieuwe patiënten: in Westerkoog, Assendelft Noord (waaronder Kreekrijk), Kogerveld en Poelenburg. Naarmate er meer woningen bij komen de komende jaren, zal er een groter tekort ontstaan als daar geen nieuwe huisartsen bij komen.

Ruimte een probleem

In zijn algemeenheid is het voor een startende huisarts gemakkelijker om een bestaande praktijk over te nemen dan om met nul te beginnen. Daarom zit het grootste knelpunt in nieuwe wijken voor nieuwe inwoners, waar een nieuwe huisarts zich moet gaan vestigen. Hobbels bij bestaande praktijken zijn personeelstekorten (huisartsen zelf, maar ook assistenten) en (te kleine) huisvesting. 'De jongere generatie huisartsen heeft meer behoefte aan ruimte, zoals bijvoorbeeld in een gezondheidscentrum in plaats van praktijk aan huis.' Hoeveel huisartsen voor hun pensionering staan is niet bekend: dat moment bepalen ze zelf.

Noodplan Co-Med

Patiënten van commerciële aanbieders zijn overigens niet aan de goden overgeleverd wanneer het mis gaat. Zorgverzekeraars hebben nu bijvoorbeeld al samen een noodplan gemaakt voor een mogelijk faillissement van de keten Co-Med. Als een zorgaanbieder failliet gaat, moet de grootste zorgverzekeraar ervoor zorgen dat mensen zorg behouden. De meeste klanten van Co-Med zijn aangesloten bij CZ, dus die verzekeraar heeft het voortouw genomen. Voor elke vestiging van Co-Med is een apart plan gemaakt.
Co-Med is een paar jaar geleden opgekomen. Het bedrijf kocht verspreid over het land praktijken, met name van huisartsen die met pensioen wilden gaan en geen opvolger konden vinden. Volgens critici probeert het bedrijf daarna zo veel mogelijk geld te verdienen en is zorg geven bijzaak. Co-Med heeft momenteel vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Breda, Enschede, Zwolle, Helmond, Oirschot, Anna Paulowna en Breezand.