Het CDA maakt zich zorgen over de opkomst van commerciële huisartsenpraktijken naar aanleiding van het onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Nederlandse Zorgautoriteit naar de opkomst van ketens zoals Co-Med, die in Nederland een snelle groei doormaken, maar ook in zwaar weer kunnen belanden. Zo is Co-Med gedeeltelijk failliet .
Patiënten kunnen in grote problemen komen wanneer de controle op deze commerciële huisartsenketens tekortschiet, ziet ook CDA-steunfractielid Nick Hendriks. Sommige ketens hebben zoveel patiënten per huisarts dat de kwaliteit van zorg onder druk staat, met een matige (telefonische) bereikbaarheid, lange wachttijden en beperkte tijd voor de patiënt. Het uitwisselen van personeel tussen praktijken draagt ook niet bij aan de continuïteit van zorg, aangezien patiënten steeds te maken krijgen met wisselende artsen. Hendriks vraagt zich af of in Zaanstad ook dergelijke scenario's op de loer liggen.
Wanneer een keten omvalt is het probleem dat er geen andere huisartsen in de buurt zijn om de patiënten over te nemen. Hendriks wil weten of er momenteel commerciële huisartsenpraktijken actief zijn in Zaanstad en hoe het college tegenover (de groei van) deze vorm van zorg staat. 'Is de huisartsenzorg in Zaanstad voldoende op orde? Zijn er voldoende huisartsen beschikbaar voor de inwoners? Hij zou graag een overzicht krijgen van het aantal huisartsen dat binnenkort met pensioen gaat en wat dit betekent dit voor de continuïteit van de huisartsenzorg in Zaanstad.
Een andere schriftelijke vraag aan wethouder Harrie van der Laan is of het college knelpunten signaleert bij het overnemen van huisartsenpraktijken. Het college heeft deze week in elk geval de vergunning geweigerd voor 'het bouwen van een huisartsenpraktijk met aanvullende zorgfuncties' aan de Nieuwendamstraat 2B in Zaandam, waar de Huisartsenpraktijk Nieuwendam gevestigd is. Die heeft op dit moment een patiëntenstop, meldt de website .