Treinen staan drie minuten stil als protest tegen geweld

Foto: Wikimedia / M. Minderhoud

De NS zetten aanstaande zaterdag om 22:30 uur alle treinen drie minuten stil naar aanleiding van een heftig incident afgelopen zaterdag, waarbij een hoofdconductrice en machinist mishandeld zijn door een groep jongeren. Gesteund door de vakbonden wil de vervoerder een stevig signaal afgeven: het kan zo niet langer.

Medewerkers van de NS zetten zich elke dag in om ruim een miljoen reizigers naar hun bestemming te brengen,’ zegt topman Wouter Koolmees: ‘Het is waanzin waar zij dagelijks mee te maken krijgen. De samenleving is aan het verharden. Dat is te merken in de supermarkt, in de bibliotheek, op straat en ook in de trein en op stations. Het geweldsincident van afgelopen weekend past in een schrikbarend patroon van bedreigingen en belagingen van onze collega’s. We lopen tegen grenzen aan van wat wij kunnen. We hebben hulp nodig van de overheid. Het kan niet zo langer.’

Meer bevoegdheden

De NS zijn over het toenemende geweld in gesprek met maatschappelijke organisaties zoals gemeentes, het COA en de GGZ. De afgelopen jaren heeft het bedrijf samen met andere vervoerders al meerdere keren in Den Haag aangedrongen op meer bevoegdheden en middelen. Zo willen de NS mogelijkheden voor veiligheidspersoneel uitbreiden door toegang tot landelijke systemen voor de controle van identiteit en toegang tot bepaalde informatie in politiesystemen, zodat collega´s eerder weten wie ze voor zich hebben en boetes bij de juiste persoon terechtkomen. Dit ontlast de politie, voorkomt escalatie en zorgt dat personen zich moeten verantwoorden voor hun gedrag.

Duizenden incidenten

Afgelopen jaar werden er 1042 geweldsincidenten tegen NS-medewerkers geregistreerd, een stijging van acht procent ten opzichte van 2022. Het gaat om bedreigen, bespugen of lichamelijk geweld. Ook hebben NS-medewerkers afgelopen jaar ruim 2300 keer te maken gehad met verbale agressie, zoals schelden en beledigen. De spoorwegmaatschappij neemt zelf maatregelen om de veiligheid van collega’s te verbeteren met gerichte veiligheidsacties, de slimme inzet van veiligheidspersoneel en (permanente) ingangscontroles op stations. Recent is gestart met een pilot waarin hoofdconducteurs en servicemedewerkers een bodycam dragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen