Wandeling voor Schone Lucht naar Tata op zondag 21 april

Foto: Flickr / Wattman CC0

Bewoners met zorgen over de gevolgen van de uitstoot van Tata Steel verzamelen zich op zondag 21 april om 13:00 bij de Halkade 80 in IJmuiden voor de Wandeling voor Schone Lucht, georganiseerd door organisaties van omwonenden en Greenpeace. De wandeling gaat via de zeesluis naar het hoofdkantoor van Tata Steel Nederland.

Daar is een podiumprogramma waar onder anderen Károly Illy, directeur van het Longfonds en milieuonderzoeker Thomas Goorden gaan spreken. Het is voor het eerst dat er vanuit de IJmond een dergelijk protest wordt gehouden tegen de vervuiling van de staalfabriek. Tijdens de wandeling worden boodschappen van deelnemers en andere bezorgde omwonenden naar Tata Steel gebracht. Omstreeks 14:30 uur worden de deelnemers verwacht bij de hoofdingang van Tata Steel aan de Wenckebachstraat 1 in Velsen-Noord.

Donderdag 25 april begint om 11:00 uur de zitting van het kort geding dat Greenpeace Nederland heeft aangespannen tegen de Staat om de overheid te dwingen tot onmiddellijke actie tegen de overmatige stikstofdepositie op zeer kwetsbare natuur in Natura 2000-gebieden. Ook daarbij speelt Tata een rol. Het bedrijf stoot één procent van de elementaire stikstofverbindingen in Nederland uit en het RIVM heeft doorgerekend dat Tata verantwoordelijk is voor 0,12 procent van de totale stikstofdepositie op stikstofgevoelige natuur, ofwel de Natura 2000-gebieden. Deze natuur raakt mogelijk onherstelbaar beschadigd of kan zelfs verdwijnen als de stikstofuitstoot niet uiterlijk eind 2025 drastisch omlaag gaat.

Brede steun

Veel natuur is bovendien nog gevoeliger gebleken voor stikstof dan eerder werd aangenomen, terwijl de maatregelen die de overheid tot nu toe heeft genomen amper iets opleveren. Dat onderstreept de urgentie nog meer. Het kort geding wordt ondersteund door de Caring Movement (Caring Farmers, Doctors and Vets), Milieudefensie, Mobilisation for the Environment, de Natuurbeschermingswacht, SoortenNL, de Stichting Demeter, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen