Klaas Knot wil dat regels arbeidsmigratie worden nageleefd

Foto: Flickr / Roel Wijnants

Nederland zou er goed aan doen bestaande regels voor de inhuur van buitenlandse arbeidskrachten beter te handhaven, zoals wetten tegen onderbetaling. Dat vindt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Nu is er nog veel slecht betaald werk voor arbeidsmigranten. Volgens Knot is de toegevoegde waarde daarvan klein, maar zijn de maatschappelijke lasten groot.

Knot legde in praatprogramma WNL op Zondag uit dat de krappe arbeidsmarkt tot keuzes noopt over wat nog wel en niet mogelijk is in Nederland. ‘Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat je graag die economische activiteit doet die zo veel mogelijk bijdraagt aan onze welvaart,’ zei hij. ‘Als je kijkt naar het aantal arbeidsmigranten in Nederland, wordt ongeveer de helft op of onder het minimumloon betaald en onder armetierige omstandigheden gehuisvest,’ aldus de DNB-baas, verwijzend naar cijfers van de Arbeidsinspectie.’

Verhuurvergunning

Die huisvesting is ook in Zaanstad vaak problematisch. Na het aannemen van een amendement door de gemeenteraad – met alleen de PVV tegen – gaat de gemeenteĀ  onderzoeken of de verhuur van woonruimte aan arbeidsmigranten gekoppeld kan worden aan een vergunningplicht voor de verhuurder. Dit moet onder meer overlast door overbewoning tegengaan. Sociale overlast is iets dat niet die niet in rekening wordt gebracht bij de betrokken werkgever, maar dat wel een enorm beslag legt op zaken die schaars zijn in Nederland. ‘Aan het einde van de dag is het gewoon een kwestie van de wetten die er al zijn te gaan handhaven.’ Knot voegde eraan toe dat hij geen voorstander is van het aanwijzen van ‘winnaars en verliezers’. ‘Maar de overheid is wel marktmeester,’ zei hij.

https://twitter.com/theobesteman/status/1769301688089804874

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen