AH: in 130 jaar van een winkel van Sinkel naar een indoor supermarktnavigatie-app

Foto: Still uit het NTR-filmpje 'Op de winkel passen'

Van een dorpswinkeltje in Oostzaan naar de grootste supermarktketen van Nederland: hoe zit die geschiedenis van Albert Heijn ook maar weer in elkaar en waar moet het heen? Het NTR-programma Focus zette een mooi stuk op de website.

De naamgever, in 1865 in Oostzaan geboren als zoon van de eigenaar van een soort winkel van Sinkel, nam diens zaak over op 27 mei 1887 – op zijn trouwdag. Hij legde meteen de nadruk op levensmiddelen. Door te specialiseren speelt Albert Heijn in op de tijdgeest. Zijn aanpak slaat aan, en al gauw opent hij een tweede winkel, in Purmerend.

Naar Zaandam

De verhuizing naar Zaandam volgt in 1899. Albert Heijn opent er een pakhuis en van daaruit worden voortaan alle Albert Heijnfilialen bevoorraad. De eerste zelfbedieningszaak gaat in 1950, na jaren van aarzeling en tegenzin, open in Schiedam.

Albert Heijn is beursgenoteerd sinds 1948 en begin jaren zeventig worden de verschillende onderdelen waaruit Albert Heijn bestaat – van supermarkten tot bakkerijen en restaurants – zelfstandige bedrijven. Die gaan in 1973 allemaal op in Ahold.

Boekhoudfraude

Dat concern wordt begin deze eeuw aan de rand van de afgrond gebracht door het boekhoudschandaal en het salaris van de nieuwe topman Anders Moberg, die liefst anderhalf miljoen euro per jaar blijkt te gaan verdienen, plus bonussen. De omzet AH keldert, maar het bedrijf klimt weer uit het dal door een prijzenoorlog te ontketenen en vervolgens te winnen.

In 2016 gaat Ahold samen met de Belgische supermarktketen Delhaize. Hoe de toekomst er voor supermarkten van beide ketens uitziet, is intussen onzeker: blijven klanten hun boodschappen doen in een fysieke winkel, of laat iedereen straks alles bezorgen? Al in 2012 neemt Ahold de webwinkel bol.com over, om op die laatste mogelijkheid voorbereid te zijn.

Lees hier het hele artikel op Focus – met prachtige oude beelden en verhelderende nieuwe filmpjes.

 

Reacties