Nieuwe remise voor elektrische EBS-bussen in Zaandam

Een VDL Citea SLF-120 Electric.
Een VDL Citea SLF-120 Electric.
Foto: Wikimedia / Joachim Kohler Bremen

Spie Nederland ontwikkelt in Zaandam en Purmerend twee nieuwe busremises voor elektrische bussen van vervoerder EBS, die vanaf december ook in de Zaanstreek het OV verzorgt. Spie zorgt voor het ontwerp, de engineering, de levering, de installatie en de inbedrijfstelling van energievoorzienings- en distributiesystemen.

De teams gaan ook werken aan de inrichting van een bijbehorend datanetwerk. Gestart wordt met de realisatie van bevoorradingsterminals, die worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Van daaruit kunnen er kabels naar de 193 nieuwe Citea-bussen worden getrokken. Om de voeding om te zetten van de binnenkomende 10kV naar de benodigde 400V is een Energy Distribution Station nodig, waarin de middenspanningsverdeler, transformatoren en laagspanningsverdelers worden geplaatst. Van daaruit wordt alle bekabeling over het hele terrein gelegd.

 

Energie die wordt door een zonnecarport wordt opgeslagen in batterijen en gebruikt tijdens laadpieken. Dit alles wordt bewaakt door een energiemanagementsysteem, waarvan een deel van de hardware door Spie wordt gebouwd in de vorm van een glasvezelnetwerk en stroomspoelen. Peter van Leeuwen van Spie spreekt op de website van ‘een mooie, duurzame stap, in lijn met de ambities’ van het bedrijf. ‘Hoewel de ontwikkeling van elektrische bussen en de bijbehorende laadinfrastructuur nog relatief nieuw is, gaat de uitrol ervan snel. Stads- en streekvervoer worden in hoog tempo geĆ«lektrificeerd. Een mooie kans voor Spie om haar kennis en expertise in te zetten om deze transitie te versnellen.’ Mocht er in Zaandam geen stroomaansluiting mogelijk zijn, dan worden alle bussen eerst alleen in Purmerend geladen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen