Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.
De Arbeidsinspectie dringt er bij Schiphol op aan om 'adequate arbeidsmiddelen' in te zetten om personeel veiliger te laten werken. Ook de mate en duur van de blootstelling moeten naar beneden. Dat kan onder meer door vliegtuigen emissievrij te laten taxiën op de luchthaven, al heeft Schiphol dit nog niet doorgevoerd. De gebreken komen naar voren in een ontwerpbesluit van de Arbeidsinspectie. Schiphol kan daarop nog een zienswijze geven, voordat de toezichthouder tot een definitief besluit komt.
De FNV leest in de conclusie van de inspectie dat Schiphol ruim vijftien jaar personeel 'willens en wetens' heeft blootgesteld aan te hoge concentraties uitstoot. Zo interpreteert vakbond FNV de bevindingen van de Nederlandse Arbeidsinspectie na onderzoek op de luchthaven. 'Financiële groei boven de gezondheid en zelfs de levens van de werknemers. De feiten uit dit rapport laten zien dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is,' stelt vicevoorzitter van de bond Kitty Jong. De FNV deed in december 2021 al een handhavingsverzoek bij de Arbeidsinspectie. De bond is blij dat er nu een rapport ligt. 'We willen nu ook meteen doorpakken.
'Niet eindeloos overleggen, maar concrete afspraken maken met de werkgevers en de Schipholgroep,' reageerde FNV-bestuurder Jaap de Bie. 'Jarenlang is er door Schiphol gekozen voor goedkope arbeid in plaats van goed en gezond werk. Weer zijn Schipholmedewerkers de klos.' De Bie wil nu snel concrete afspraken met de werkgevers en de Schipholgroep. Schiphol zelf sprak in een reactie van een 'niet te negeren spiegel' die de Arbeidsinspectie de luchthaven voorhoudt. 'Duidelijk is dat de arbeidsomstandigheden op Schiphol beter moeten.'