Kort geding om informatie te krijgen over groot datalek

Foto: Rawpixel / CC0

Marktonderzoeksbureau Blauw is een kort geding gestart tegen de in Wormerveer gevestigde softwareleverancier Nebu vanwege het omvangrijke datalek waarvoor Nebu verantwoordelijk wordt gehouden. Hoeveel gegevens er precies in verkeerde handen zijn gevallen is mog onduidelijk.

Nebu is een Hongaars bedrijf dat twee jaar geleden onderdeel werd van Enghouse Systems, een beursgenoteerd Canadees bedrijf. Beide organisaties bewaren het stilzwijgen over het Nederlandse lek. In het kort geding dat dient komende dinsdag dient eist topman van Blauw Jos Vink meer informatie van Nebu. Blauw van Nebu weten welke persoonsgegevens precies zijn weggehaald en hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Meer weten

Als de softwarespecialist voor dinsdag duidelijkheid verschaft, trekt Blauw het geding volgens Vink in. ‘Sinds het datalek is het contact matig en krijgen we niemand te spreken,’ zegt hij. Blauw heeft ook een advocaat genomen voor juridisch advies over wat het marktbureau het beste kan doen en hoe het klanten zo goed mogelijk kan informeren. Of het marktonderzoeksbureau blijft samenwerken met Nebu is volgens Vink nog niet zeker. ‘We willen eerst meer weten.’ Hij stelt dat Blauw naast Nebu ook met andere softwarebedrijven werkt.

Gedupeerden

Eerder deze week werd bekend dat via Blauw veertien Nederlandse bedrijven mogelijk zijn getroffen door het datalek, waaronder de NS, VodafoneZiggo, CZ, Heineken, ArboNed en Trevvel, dat het leerlingen- en zorgvervoer in Rotterdam en omstreken uitvoert. De toegang tot de persoonsgegevens is inmiddels afgesloten. Blauw en andere mogelijk getroffen bedrijven hebben klanten over het lek geïnformeerd en een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook marktonderzoeksbureau USP is mogelijk de dupe van het lek, heeft het bedrijf laten weten. De gegevens van 100.000 tot 150.000 mensen liggen mogelijk op straat via 52 klanten van USP.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen