Half april opnieuw actie personeel ziekenhuizen

Foto: Pexels / Anna Shvets

Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw hun werk neer en draaien dan een zondagsdienst. Ook revalidatiecentra doen mee met de staking. Een zondagsdienst houdt in dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat.

Wanneer de ziekenhuizen precies gaan staken maakt vakbond FNV pas eind maart bekend, omdat afspraken voor operaties en controles anders al om de stakingsdag heen gepland kunnen worden: ‘Dat vermindert het effect van de staking.’ Bij de eerste actiedag deze maand was de actiebereidheid groot onder personeel van het Zaans Medisch Centrum, dat onder meer demonstratief over de naastgelegen Prins Bernhardrotonde marcheerde.

Teleurstelling

Patiëntenfederatie Nederland betreurt het dat patiënten opnieuw de dupe lijken te worden en roept ‘werkgevers, werknemers en alle andere betrokkenen op om snel tot een akkoord te komen waarmee nu en in de toekomst goede ziekenhuiszorg voor patiënten geborgd kan worden’. FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, werknemersvereniging FBZ en Nu’91 zijn teleurgesteld in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, omdat er nog geen ‘fatsoenlijke CAO’ ligt voor meer dan 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra. De CAO liep eind januari van dit jaar af.

Aanbod

De vakbonden willen dat de lonen dit jaar direct met tien procent omhooggaan. Ook willen ze onder meer betere afspraken over werktijden en roosters. De ziekenhuizen hebben een gespreide loonsverhoging geboden: vijf procent nu, nog eens vijf procent aan het einde van het jaar en drie procent in 2024. De werkgevers hebben de vakbonden gisteren opgeroepen om terug te keren aan de onderhandelingstafel. De werkgeverskoepel vindt dat het huidige bod al erg goed is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen