Inspiratie voor vakantie in bijzondere accommodatie

Foto: Bijzondere accommodaties

ADVERTORIAL De tijd dat de Nederlandse vakantieganger naar volle tevredenheid een eenvoudig bungalowtje boekte op een grijs en grauw vakantiepark, ligt ver achter ons. Tegenwoordig wordt er veel meer spektakel verwacht van de accommodatie én van de omgeving. Mensen willen iets bijzonders ervaren tijdens hun vakantietijd.

Daarom schieten in ons land overal strandhuisjes, boomhuten, tiny houses, design lodges, wikkelhuisjes en een hele trits aan andere bijzondere accommodaties als paddenstoelen uit de grond. De markt voor bijzondere vakantiehuisjes is booming! De vraag is groot.

Op het strand of in een boom

De absolute ster onder de bijzondere vakantiehuisjes is het strandhuisje. Op enkele plekken langs de Nederlandse kust mag op het strand geslapen worden in stijlvolle huisjes en wacht de vakantieganger een unieke ervaring. ’s Ochtends wakker worden van het geluid van aanspoelende golven en fluitende zeevogels. Een frisse ochtendduik maken in de Noordzee of Oosterschelde, met kans op het spotten van zeehonden en bruinvissen. Op snikhete zomerse dagen niet in eindeloze files verzanden om op het strand te komen.

Naast slapen op het strand, is slapen in een boom ook erg populair. Was een boomhut vroeger het werk van ijverige padvinders die een houtje-touwtje-hutje in elkaar knutselden, tegenwoordig zijn boomhutten volwaardige vakantie-accommodaties. Overnachten in een boomhut is spannend, avontuurlijk en zal door kinderen hoog gewaardeerd worden. Boomhutten kunnen heel basic, maar ook superluxe zijn.

Mini-huisjes en hippe cottages

Het tiny house is een ander bijzonder vakantieonderkomen dat tegenwoordig erg geliefd is. Zoals de naam al doet vermoeden is een tiny house een piepklein huisje: het vloeroppervlak bedraagt vaak niet meer dan 30 vierkante meter. Het ‘less is more-principe’ is voor veel vakantievierders aantrekkelijk: even terug naar de basis. De variatie in tiny houses is overigens groot. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, is het feit dat ze knus en gezellig zijn.

Waren bungalows op vakantieparken vroeger eenheidsworsten, tegenwoordig zijn vakantiehuisjes architectonische hoogstandjes met wonderbaarlijke namen. Zo kun je nu overnachten in luxe forest-lodges, trendy dune-cubes, hippe wood-cottages en elite beach cabins. Bovendien zijn er tegenwoordig voor iedere doelgroep vakantiehuisjes beschikbaar. Ben je mindervalide? Heb je een baby of een hond? Geen probleem hoor! Boek dan een aangepaste vakantievilla, babylodge of hondenbungalow op het vakantiepark.

Voormalige kerken en kloosters

Door de eeuwen heen zijn er in ons land duizenden kerken en honderden kloosters gebouwd. In de loop van de tijd zijn veel van deze geloofshuizen in vlammen opgegaan of door sloopkogels geveld. Daarnaast lopen de kerken langzaam leeg en wordt het aantal religieuze instituten steeds kleiner.

Veel lege kerkgebouwen en kloosters worden daarom omgebouwd en krijgen een nieuwe functie. Zo kun je tegenwoordig overnachten in historische kerktorens en eeuwenoude kloosterzalen. Dat is vakantie vieren in een religieuze omgeving met betoverend glas-in-lood, statige kloostergangen en imposante Mariabeelden.

Niet alleen kerken en kloosters worden tegenwoordig als bijzondere accommodaties aangewend, dat geldt ook voor tal van andere bouwsels die hun oorspronkelijke functie hebben verloren. Zo kun je luxe suites boeken in historische kastelen of op hoogte overnachten in havenkranen, watertorens en molens.

Glamping

Ook in de campingwereld hebben bijzondere accommodaties al hun intrede gedaan. Sommige mensen zijn dol op kamperen, maar vinden het niet fijn om de afwas te doen in het gemeenschappelijke afwashok. Of om met een wc-rolletje onder de arm zichzelf te melden bij de openbare toiletruimte.

Vandaag de dag kunnen deze mensen toch het kampeergevoel ervaren, met behoud van luxe en comfort: het zogenoemde ‘glamping’. Pure kampeerverwennerij in superluxe safaritenten en royale lodgetenten: de vuile bordjes verdwijnen in de afwasmachine en voor de toiletgang hoeven zij hun tent ook niet meer uit.

Voor meer informatie en inspiratie over bijzondere vakantiehuisjes, bezoek de website bijzondere accommodaties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen