Techlands officieel geopend in het Regio College

Foto: Provincie Noord-Holland

Techlands heeft gisteren officieel de deuren geopend in de gloednieuwe campus in het Regio College aan de Cypressehout in Zaandam. Daar zitten alle opleidingen in de installatie- en elektrotechniek en metaaltechniek van IW Noord-Holland en Tetrix Techniek onder één dak.

Ook de Food Proces Tech Campus bevindt zich hier. De vestiging maakt deel uit van de ‘techniekboulevard’ Techlands, die een grote meerwaarde voor de regio Zaanstreek -Waterland heeft. Hier bruist het immers van de industriële bedrijvigheid, maar is er tegelijkertijd een nijpend tekort aan up-to-date geschoold technisch personeel. Om het tij te keren biedt Techlands opleidingen en bijscholing aan die nauw aansluiten op de wensen van de regionale (food)procesbedrijven, de installatiebranche, de maakindustrie en de bouw.

Uitleg voor Gedeputeerde Ilse Zaal.

 

In samenwerking met Zaanse opleiders, bedrijven en overheid wil de techniekcampus jongeren, zij-instromers en techniekprofessionals blijvend enthousiasmeren voor een baan in de techniek. Bij Techlands kunnen zij zich daar een leven lang in blijven ontwikkelen. De officiële opening werd verricht door Gedeputeerde Economie en Onderwijs en Arbeidsmarkt Ilse Zaal en wethouder van Economische Zaken en Arbeidsmarkt Stephanie Onclin.

Maatschappelijk belang

Door het tekort aan technici dreigen grote maatschappelijke opgaven, met thema’s als duurzaamheid, de energietransitie en de bouwopgave vast te lopen. De Techlands-studenten krijgen daarom les in zowel de huidige als toekomstige technieken en technologieën, met volop ruimte voor innovatie. Een van de opleidingen is Smart Building, die elektrotechniek, installatietechniek, bouwkunde én ICT verenigt in één opleiding, zodat studenten alles leren wat nodig is voor het bouwen van toekomstgerichte gebouwen. Binnen alle techniekopleidingen kunnen zij de keuzedelen Robotica, Dronevliegen of 3D-printen volgen.

Stephanie Onclin.

 

Wethouder Onclin onderstreepte het belang van Techlands in het algemeen, en voor de Zaanstreek in het bijzonder: ‘De maakindustrie zit in ons DNA. Bedrijven zitten te springen om technisch opgeleid personeel en Techlands speelt hierin een cruciale rol. Ik juich het dan ook toe dat Techlands een loopbaan in de techniek stimuleert door duidelijk te maken dat er tal van studierichtingen zijn waarmee je in uiteenlopende beroepen aan de slag kunt.’ Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland, was ook aanwezig bij de opening.

Aanvalsplan

Hij maakte de koppeling tussen Techlands en het Aanvalsplan Techniek – door vijf technische sectoren gelanceerd om de arbeidsmarkt voor technici compleet anders in te richten: ‘Met het Aanvalsplan gaan we onder meer techniekcentra oprichten om de arbeidsmobiliteit tussen technische branches te bevorderen. Techlands ís eigenlijk al zo’n regionaal techniekcentrum. De locatie is daarmee wat mij betreft een inspirerend voorbeeld voor andere regio’s .’

Reacties

Cookieinstellingen