Morgen en vrijdag staking FNV’ers in het streekvervoer

Foto: Google Street View

Duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het streekvervoer leggen morgen en vrijdag het werk neer. Dat meldt vakbond FNV na een mislukt CAO-overleg. De staking houdt in dat er twee dagen vrijwel geen bussen of regionale treinen zullen rijden van andere maatschappijen dan de NS.

Alleen in NS-treinen en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt dan niet gestaakt, want dat personeel heeft eigen CAO’s. Onder die voor het streekvervoer vallen 13.000 medewerkers en duizenden daarvan zijn lid van de bond. Het CNV doet waarschijnlijk niet direct mee aan de staking, hoewel deze vakbond met 2200 leden bij de OV-bedrijven ‘inhoudelijk op één lijn’ zit met de FNV. Dat komt omdat het CNV eerst aan leden moet vragen of ze actie willen voeren, en die peiling kost enige tijd.

Eerdere acties

In september en oktober legden stakers het streekvervoer verspreid over het hele land ook al plat. Eigenlijk zou er in het najaar nog een vierdaagse landelijke stakingsreeks komen, maar die werd afgeblazen toen het CAO-overleg met de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) werd hervat. De partijen zaten afgelopen nacht tot in de kleine uurtjes om de tafel, maar konden niet tot een akkoord komen.

De VWOV verklaarde dat de vakbonden ondanks een ‘bovengemiddeld hoog loonbod’ van acht procent het overleg hebben afgebroken. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag betwist dat, en zegt dat de partijen simpelweg in een impasse terechtkwamen over onder meer die loonsverhoging, de duur van een nieuwe CAO en maatregelen om de werkdruk te verlagen.

Reacties

Cookieinstellingen