Gemeenteambtenaren kondigen acties voor betere CAO aan

Foto: FNV

Gemeenteambtenaren leggen eind deze maand het werk neer om een betere CAO af te dwingen. Vandaag is het ultimatum verlopen dat de FNV aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten had voorgelegd. Op 15 februari volgt een landelijke staking.

Het zwaartepunt van de staking ligt in eerste instantie op reinigingsdiensten en handhaving, laat FNV-bestuurder Marieke Manschot weten. Als gevolg daarvan is het volgens haar goed mogelijk dat vuilnisbakken niet meer worden geleegd of veegauto’s niet rijden. Ook kan het zijn dat wordt besloten dat buitengewoon opsporingsambtenaren niet langer parkeerboetes uitdelen. Hoe de acties er daadwerkelijk uit gaan zien, is nog niet bekend.

Twee sporen

Manschot heeft het over twee sporen waarover actie wordt gevoerd. De eerste omvat de werkonderbrekingen en stakingen. ‘Die kunnen als eerst worden verwacht in de vooroplopende gemeenten. Dat zijn de gemeenten waar al enige tijd wordt nagedacht over acties, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Maar ik sluit niet uit dat die werkonderbrekingen ook kunnen overslaan naar andere gemeenten. Of dat ambtenaren in andere gemeenten eerder gaan staken dan die van bijvoorbeeld Amsterdam,’ aldus Manschot.

Kantoorpersoneel

Het andere spoor is een landelijke demonstratie op 15 februari in Utrecht. ‘Die demonstratie is deels fysiek, maar er zal ook een mogelijkheid zijn waardoor mensen op afstand de demonstratie kunnen bijwonen. Die vorm van demonstreren hebben we al eerder toegepast, tijdens de coronacrisis. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen betrekken,’ legt Manschot uit. De FNV-bestuurder kan zich voorstellen dat de acties ook overslaan op ambtenaren die op kantoor zitten. ‘Ultimo zou dat kunnen leiden tot vertraging in het aanvraagtraject voor bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs.’

Vraag en aanbod

De FNV stelde medio november een ultimatum nadat het CAO-overleg met de VNG op niets was uitgelopen. Zo boden de gemeenten een loonsverhoging van vijf procent op 1 februari en nog eens drie procent per 1 april 2024. De bond wil daarentegen een loonsverhoging van twaalf procent voor één jaar. Ook eist de FNV een eenmalige uitkering van 1200 euro en automatische prijscompensatie in de CAO voor 2024. Onder de CAO voor gemeenten en samenwerkende gemeentelijke organisaties vallen in totaal ruim 187.000 ambtenaren.

 

Reacties

Cookieinstellingen