Groen licht voor uitbreiding AH-filiaal onder de A8 in Oud Koog

Foto: Google Street View

Het college staat welwillend tegenover de wens van Albert Heijn om de supermarkt in Koog aan de Zaan met circa 600 vierkante meter uit te breiden. Ook wordt het bijbehorende parkeerterrein vergroot, wordt een aantal bomen gekapt (en herplant), een geluidscherm geplaatst en de voetbalkooi verplaatst.

Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan, omdat de uitbreiding van de supermarkt op de bestemming ‘Verkeer’ komt en het parkeerterrein gedeeltelijk op de bestemmingen ‘Groen’, ‘Maatschappelijk’ en ‘Tuin’.

Te klein

De supermarkt van zo’n 1400 vierkante meter onder het viaduct van de A8 is nu naar de zin van de grootgrutter te klein. Door de uitbreiding ontstaat er naast de winkel een pad dat het noordelijk deel verbindt met het zuidelijk deel van het dorp en dus een looproute tussen de kerk, de supermarkt en de school.

Het parkeerterrein komt aan de noordzijde, tot aan de Raadhuisstraat. Dit wordt mogelijk gemaakt door de sloop van twee panden die daar direct tegen het viaduct aan staan. De AH-vestiging wordt aan de noordkant met rond negen meter uitgebreid en aan de kant met de entree met zo’n achttien meter.

Schaalvergroting

De uitbreiding van de supermarkt is vooral gericht op meer gemak en comfort voor de consument. Het bouwplan leidt in de visie van het college tot een versterking van de dagelijkse winkelstructuur in Oud Koog ‘omdat er een stap wordt gezet in het noodzakelijke schaalvergrotingsproces’.

Milieuvriendelijker

Na de bouw krijgt de winkel een geheel nieuwe inrichting. De oude koel- en luchtbehandelingsinstallaties worden vervangen door milieuvriendelijker exemplaren, waardoor de nieuwe supermarkt circa 40 procent minder CO2-uitstoot per vierkante meter zal hebben. Bovendien vervalt de aansluiting op het aardgasnetwerk en bestaat de verlichting straks uitsluitend uit ledlampen met bewegingssensoren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen