Ook ‘mildere’ vakbonden lopen tegen onwil PostNL aan

Foto: Wikimedia / Donald Trung

De vakbonden BVPP en CNV bereiden acties voor bij PostNL nu onderhandelingen over een nieuwe CAO zijn vastgelopen. De acties starten op 15 december en gaan twee weken duren. Hoe ze er precies uit komen te zien is nog niet duidelijk, ‘maar de acties zullen voor iedereen in Nederland merkbaar zijn,’ aldus het CNV.

Daarbij houden de bonden rekening met de uitspraak van de rechter die stakingsacties van vakbond FNV eerder deels verbood. CNV en BVPP stelden vorige week een ultimatum dat vanaag verliep. De bonden eisen onder meer een structurele loonsverhoging van zeven procent en een afschaffing van de jeugdlonen. Ook moet er een ruimhartiger reiskostenregeling voor woon-werkverkeer komen.

‘Diep teleurstellend’

BVPP-bestuurder Gerard van Rijn noemt het ‘diep teleurstellend’ dat het tot acties moet komen. ‘De belangen moeten in balans zijn tussen werkgevers en werknemers. Dat is naar ons idee nu niet het geval. We vragen echt niet overtollig veel, al is het duidelijk dat de hoge inflatie de kosten van medewerkers niet langer dekt.’  De FNV dreigde eerder al met acties nadat die bond er niet uit was gekomen met PostNL. Daarop spande het postbedrijf een kort geding aan, waarna de rechter enkel acties toestond die het bezorgen van essentiële post, zoals rouwkaarten en medische brieven, niet zou verstoren. Daarop werd een staking afgeblazen.

Stiptheidsacties

De acties van CNV en BVPP zullen stiptheidsacties zijn. ‘We roepen het personeel op om gewoon hun werk te doen, maar vooral niets meer dan dat. Nee zeggen dus tegen overwerk, al is deze tijd voor PostNL nog zo drukm,’ aldus CNV-onderhandelaar Anselma Zwaagstra. De FNV laat via een woordvoerder weten ‘geschokt’ te zijn door deze uitkomst. Deze vakbond stelde hogere eisen aan de CAO. ‘Maar als PostNL zelfs met de eisen van deze bonden niet akkoord gaat, hoe laag willen ze dan gaan?’ vraagt de zegsman zich af.

‘Geen geld’

PostNL verklaart niet te kunnen voldoen aan de eisen van de bonden omdat ‘de financiële ruimte’ daarvoor ontbreekt. Het postbedrijf wil graag weer om tafel met de vakbonden om tot een nieuwe CAO te komen. Voor wat betreft de acties haalt PostNL de uitspraak van de rechter aan. ‘Dat betekent onder meer dat 90 procent van de medewerkers op een locatie aan het werk moet blijven om de essentiële dienstverlening, waaronder medische zendingen en rouwpost te waarborgen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen