Zaanse PvdD pleit voor regionaal winkelverbod op zondag

Foto: Google Street View

De Partij voor de Dieren wil dat Zaanstad het voortouw neemt om winkels op zondag te sluiten en om het bezorgen van online bestelde goederen op die dag te verbieden. Dat moet het klimaat ten goede komen.

Urgenda berekende in 2019 dat een winkelsluiting op zondag voor heel Nederland een CO2-besparing van 1,2 Megaton CO2 kan opleveren en dat is bij fractievoorzitter Melchior Mattens blijven hangen. Omdat alleen in Zaanstad de winkels verbieden om op zondagen open te gaan ‘een mogelijk concurrentienadeel oplevert ten opzichte van winkeliers in buurgemeenten en online bestelplatforms,’ wil hij dat het college de kwestie in de Metropoolregio Amsterdam aankaart om tot een eendrachtige aanpak te komen.

Impulsaankopen

‘Een gelijk speelveld behouden voor Zaanse ondernemers is belangrijk voor het draagvlak voor het treffen van klimaatmaatregelen.’ schrijft hij in een motie, maar ‘Amsterdam en andere (buur)gemeenten staan mogelijk ook open om gezamenlijk op te trekken in beleid om impulsaankopen te verminderen, waaronder een algemene winkelsluiting op zondag’.

Online platforms mogen daardoor niet bevoordeeld worden, ‘waardoor maatregelen op landelijk niveau, dan wel afspraken met de belangrijkste pakketbezorgers over het niet verwerken van online bestellingen op zondag noodzakelijk zijn’. De gemeenteraad laat er vanavond haar licht over schijnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen