Doorschakeldiensten volgende maand aan banden gelegd

Foto: Wikimedia / 'De Electriciteit" van P. van Capelle (1893)

Bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis telefoonnummers moeten vanaf volgende maand oppassen. Vanaf 16 december zijn doorschakeldiensten naar kosteloze 0800-nummers verboden. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt gaat de aanbieders actief controleren.

Mensen die via een zoekmachine opzoeken hoe ze bijvoorbeeld naar de GGD of de Belastingdienst kunnen bellen, komen vaak uit bij advertenties voor betaalde telefoonnummers die naar de gratis 0800-nummers staan doorgeschakeld. Volgens de ACM hebben bellers vaak niet door dat ze via een betaald telefoonnummer bellen, ook als de doorschakeldiensten aangeven welke kosten eraan verbonden zijn. Vaak is het tarief zo’n euro per minuut.

Meer restricties

De overheid legt het tegen betaling doorschakelen naar andere instanties via telefoonnummers die beginnen met 0900, 0906 en 0909 ook aan banden. Deze praktijk wordt vrijwel geheel verboden, meldt de ACM. Betaalde doorschakelnummers die beginnen met 18 blijven wel toegestaan, behalve naar 0800-nummers. Ook deze diensten krijgen wel te maken met strengere regels. Deze 18-nummers doen vaak dienst als een te bellen telefoonboek voor mensen die moeite hebben met het online zoeken naar telefoonnummers.

Als houders van de telefoonnummers de regels overtreden, kan de ACM een last onder dwangsom of een boete opleggen. Ook kan de toezichthouder de telefoonnummers afpakken van doorschakeldiensten.

Reacties

Cookieinstellingen