Toeristentaks schrikt mensen af, horeca als geheel in lastig parket

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Koninklijke Horeca Nederland afdeling Zaanstreek ageert nog steeds tegen de hoge toeristenbelasting in Zaanstad, die een negatief effect heeft op de bezettingsgraad van de hotels. Een percentage van de kamerprijs is een betere oplosssing, maar geen zeven procent plus drie euro zoals in Amsterdam. Dat is nog steeds te veel.

Onderzoek in Volendam heeft uitgewezen dat daar veel drukte ontstaat door zogenoemde ‘snelle toeristen’ die gemiddeld zeven euro per dag per persoon uitgeven. Dergelijke bezoekers zijn ook de soorsnee op de Zaanse Schans. Langzame toeristen ‘die hier komen met de fietsen achterop de auto’ geven daarentegen ruim 50 euro per dag uit, niet alleen in de horeca maar in brede zin. Dat is volgens KHN vergelijkbaar met het uitgavenpatroon van de zakelijke bezoeker, maar deze welkome bezoekers worden weggejaagd door de toeristenbelasting.

Voor hotels, pensions en particuliere aanbieders binnen de centrumgebieden moet per persoon per overnachting inmiddels 7,10 euro per persoon worden afgerekend en buiten die gebieden 5,07 euro. Een overnachting op een kampeerterreinen of camperplaats kost 4,06 euro per persoon aan belasting. Overigens zijn die laatste mogelijkheden on Zaanstad uitermate beperkt. Elders in de regio is de toeristentaks een sruk lager, waardoor mensen al snel kiezen voor een bed buiten Zaanstad, hielden vertegenwoordigers van KHN de gemeenteraad gisteravond voor.

Moeilijke tijd

Zaanstad is geen Amsterdam wat de aantrekkingskracht op toeristen betreft en moet zich wat de hotels meer richten op de zakelijke markt, vindt KHN. De horeca in  het algemeen zit momenteel in een lastig parket, gezien de nasleep van corona, de sterk gestegen energielasten en inflatie en het nijpende personeelstekort. Zaanstad zou de ondernemers te hulp kunnen schieten, maar loopt daarbij achter op andere gemeenten. Ook de zo gewenste verduurzaming van de sector komt door alle negatieve ontwikkelingen in het gedrang, aldus haar vertegenwoordigers.

Feest

De viering van 50 jaar Zaanstad in 2024 wordt gezien als een mooi moment voor een boost, vooral voor de inwoners. Om dat goed op te zetten zou de gemeente eigenlijk  een evenementencoördinator moeten hebben. Volgens de branche zelf is de kwestie niet dat er in Zaanstad onvoldoende horecagelegenheden zijn om een aantrekkelijke plek te zijn om uit te gaan, integendeel zelfs, maar moet in algemene zin de kwaliteit omhoog. En dat geldt ook voor de openbare ruimte.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen