Vrouwen vanaf vandaag ‘voor nop’ aan het werk dit jaar

Foto: FNV

Vrouwen die vanochtend weer aan het werk gaan kunnen dat doen aan de wetenschap dat ze dat de resterende weken van dit jaar symbolisch voor nop doen. Dat stelt de FNV, verwijzend naar de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Vrouwen verdienen volgens de bond in doorsnee zo’n dertien procent minder per uur dan mannen.

Aangezien er nu nog dertien procent van het jaar te gaan is, zouden vrouwen eigenlijk niet meer moeten werken en symbolisch hun ‘out of office’ moeten aanzetten, aldus de vakbond. Volgens FNV-bestuurder Bas van Weegberg is één en ander niet alleen in de CAO-onderhandelingen te repareren. ‘Er is meer nodig. Daarom komen we samen met vrouwen in Nederland in actie,’ stelt hij in een verklaring. Het loonverschil betekent volgens de FNV dat vrouwen de facto zo’n 34 dagen van het jaar onbetaald werk doen. In een werkend leven loopt dit op tot gemiddeld 300.000 euro.

Equal Pay Day

‘De loonkloof wordt heel langzaam kleiner, maar als we in dit tempo doorgaan ‘vieren’ we nog tientallen jaren Equal Pay Day,‘ aldus Van Weegberg. Om de kloof sneller te dichten is onder andere de hulp van het kabinet en werkgevers nodig, staat in een manifest van de bond. De FNV is ook in gesprek met minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip. Zo moet de overheid ook investeren in cruciale sectoren zoals zorg en kinderopvang en zorgen voor goede verlofregelingen. Van Weegberg wijst ook op de taakverdeling thuis. ‘Het is ook aan mannen om te zorgen voor gelijke verdeling in arbeid en zorg thuis.’

Reacties

Cookieinstellingen