Ontheffing voor stilliggend ontgassen in Amsterdamse haven

Foto: Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft voor het eerst een ontheffing verleend voor het ‘stilliggend gecontroleerd ontgassen’ van ladingtanks van binnentankschepen, in de Amsterdamse haven. Daarmee wordt een aanzienlijke milieuwinst geboekt.

De restdampen aan de wal verwerken in plaats van onbehandeld en al varend ontgassen, wat nu nog veelal gebeurt moet de luchtkwaliteit verbeteren en de stank verminderen. Daarom geldt al sinds 1 maart 2017 in Noord-Holland een verbod op varend ontgassen. Als tankschepen van lading wisselen, is het gebruikelijk om resterende ladingdampen te verwijderen voor een volgende lading in te nemen. Stilliggend ontgassen verkleint de milieubelasting ‘aanzienlijk’, omdat met de installatie de dampen gecontroleerd worden verwijderd en verwerkt.

Mobiele installatie

De ontheffing geldt voor een mobiele ontgassingsinstallatie die wordt ingezet voor  binnentankschepen op openbare kades in de Amsterdamse haven. De ontheffing geldt voor twee jaar geldt en is een uitvloeisel van een nieuwe beleidsregel van de provincie.  ‘Op basis van dit vooruitstrevende beleid is nu een schoner alternatief beschikbaar voor het varend ontgassen, waar op termijn een internationaal verbod op komt. De -omgevingsdienst heeft de installatie beoordeeld op diverse milieuthema’s zoals geluid, stikstofemissie en energie. De ontgassingsinstallatie zal naar verwachting goed presteren op alle milieuaspecten die van belang zijn,’ aldus de dienst.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen