Basic-Fit qua ledental terug op niveau voor corona

De sportschool aan de Dominee Martin Luther Kingweg in Zaandam.
De sportschool aan de Dominee Martin Luther Kingweg in Zaandam.
Foto: Google Street View

Sportschoolketen Basic-Fit is fors gegroeid in de eerste negen maanden van dit jaar. De omzet steeg door een toestroom van nieuwe leden, waardoor het gemiddeld aantal leden per sportschool uitkomt op het niveau van voor corona. Toch gingen de aandelen vandaag op de Amsterdamse beurs flink omlaag.

Die omzetstijging op jaarbasis is voornamelijk toe te schrijven aan de coronalockdowns van vorig jaar. Basic-Fit boekte in de eerste maanden van dit jaar een omzet van 563 miljoen euro, tegen 186 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Door de coronacrisis moesten sportscholen een groot deel van vorig jaar nog dicht blijven. Het aantal leden is sinds de heropening toegenomen met 42 procent tot ruim drie miljoen.

Nieuwe vestigingen

Daarmee komt het aantal leden van sportscholen die op 1 januari van dit jaar minimaal twee jaar open waren uit op gemiddeld 3300. Ook opende Basic-Fit 145 nieuwe vestigingen, waarmee het totaal nu uitkomt op 1160. Tegen het einde van dit jaar moeten dat er 1200 zijn, naast Nederland ook in Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland. De hoge energieprijzen en inflatie baren Basic Fit wel zorgen, waardoor de plannen niet in beton gegoten zijn.

Premium

Basic-Fit meldde eerder zich meer te gaan richten op het aanbieden van duurdere Premium-abonnementen. Daarmee kunnen leden hun lidmaatschap met huisgenoten delen. Ongeveer de helft van de nieuwe leden kiest voor zo’n abonnement, waarmee nu 32 procent van alle leden ‘Premium’ sport. In januari was dat nog 23 procent. Omdat de resultaten van de keten desondanks lager uitvielen dan analisten hadden voorzien zag Basic-Fit vandaag achttien procent aan beurswaarde verdampen. Analisten van Degroof Petercam verlaagden hun advies voor het aandeel naar verkopen in een reactie op het kwartaalbericht

Reacties

Cookieinstellingen