Dick Benschop gooit handdoek in de ring en vertrekt

Foto: Wikimedia / Ikreis

Dick Benschop (64) heeft zijn functie ter beschikking gesteld en vertrekt als baas van Schiphol. Na maanden van chaos op de luchthaven waar hij maar geen vat op leek te kunnen krijgen en aanzwellende kritiek op zijn functioneren heeft Benschop de eer aan zichzelf gehouden.

Onder leiding van Benschop lukte het niet om aan de problemen zoals de grote  personeelstekorten een einde te maken. Benschop blijft nog wel aan tot er een opvolger is gevonden. Al sinds de meivakantie zijn er aanhoudend problemen op Schophol met lange rijen en reizigers die hun vluchten missen. Schiphol kampt onder andere met een tekort aan beveiligers en ook bij de bagageafhandeling is de situatie nijpend. Een wilde staking van bagageafhandelaars dit voorjaar was een voorbode voor een zomer vol ellende en vertragingen.

Zomertoeslag

Om personeel te behouden deelde Schiphol een zomertoeslag uit. Maar toen deze regeling deze maand afliep besloten veel medewerkers alsnog om hun heil elders te zoeken, met alle gevolgen van dien. Benschop wordt verweten dat hij dat met de huisige krapte op de arbeidsmarkt van verre had moeten zien aankomen.  Luchtvaartmaatschappijen was deze zomer gevraagd om het aantal vluchten te verminderen om de drukte het hoofd te kunnen bieden. Dat was ook afgelopen maandag nog het geval. Het was zo druk op de luchthaven dat opnieuw mensen hun vlucht misten.

‘Ik maak op eigen initiatief plaats om Schiphol de ruimte te geven een nieuwe start te maken. Ik wil niet dat de aandacht voor mijn persoon een belemmering voor Schiphol gaat vormen,’ laat de vertrekkende topman weten. ‘De situatie op Schiphol en wat dat betekent voor onze reizigers en medewerkers gaat mij aan het hart. Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar we zijn er nog niet. Ik hoop wel dat het snel beter gaat. Ik hou van Schiphol. Leiding geven aan dit bedrijf was voor mij een grote eer.’

Gaswinning

Commissarissen van Schiphol hebben ingestemd met zijn vertrek. Benschop was sinds 1 mei 2018 de president-directeur van Schiphol. De voormalig staatssecretaris en oud-topman van Shell Nederland volgde destijds Jos Nijhuis op. Hij verscheen vorige week nog voor de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzoekt, waarin hij in zijn functie bij het olieconcern ook een grote rol had. Ook daaruit kwam Benschop niet onbeschadigd te voorschijn.

Reacties

Cookieinstellingen