Ook onlinebedrijven gaan onder CAO supermarkten vallen

Foto: Wikimedia / Jordy Schaap

Medewerkers van onlinesupermarkten vallen voortaan onder dezelfde CAO als personeel van fysieke supermarkten. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bepaald. Vakbond FNV is opgetogen over het nieuws, omdat dit zou betekenen dat bedrijven als Picnic en flitsbezorgers de CAO ook moeten naleven.

Het ministerie kan CAO’s algemeen verbindend verklaren voor een hele sector. Werkgevers in de supermarktbranche en vakbonden vroegen samen om zo’n ingreep. Dat stuitte op verzet bij E-commerce Nederland, een nieuwe werkgeversvereniging die een eigen CAO wil laten gelden voor onlinesupermarkten. Bepaalde activiteiten die onder de supermarktvoorwaarden vallen, zoals boodschappen verkopen via een website, zijn namelijk ook het domein van de CAO voor e-commerce.

Klachten verworpen

Maar het ministerie ziet niets in die klachten. De CAO voor supermarkten bestond al langer, dus het is juist de nieuwe arbeidsovereenkomst voor onlinesupermarkten die de overlap veroorzaakt. En in de CAO voor supermarktmedewerkers staat al sinds 2001 dat die ook geldt voor ‘een virtuele inrichting’ waar een keur aan levensmiddelen wordt aangeboden.

Concurrentie

Volgens FNV-bestuurder Michiel Al betekent het besluit dat onlinesupermarkten en flitsbezorgers Gorillas en Flink hun personeel dezelfde toeslagen als supermarkten moeten betalen. Dat gaat bijvoorbeeld om extra beloningen voor weekend- of avondwerk. ‘Laten we wel wezen, boodschappen bezorgen aan huis bestaat al heel lang, zegt Al.’ ‘Waar het ons om gaat, is dat er geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden meer mogelijk is.’

Reacties

Cookieinstellingen