Duizenden chauffeurs in Den Haag verwacht op stakingsdag OV

Foto: Google Street View

Vakbond FNV verwacht aanstaande vrijdag in Den Haag duizenden buschauffeurs  bij een landelijke manifestatie voor het streekvervoer. Op die dag wordt er in het hele land gestaakt en is de kans groot dat al het regionale openbaar vervoer plat ligt.

Nu het personeel van de NS waarschijnlijk een verbeterde CAO heeft  – de leden van de betrokken bonden moeten het onderhandelingsresultaat nog goedkeuren – gaat alle aandacht naar de busdiensten. ‘Dat is niet iets waar de chauffeurs blij van worden. Deze landelijke staking is bittere noodzaak, voor hun eigen werkomstandigheden, maar ook voor de toekomst van het openbaar vervoer,’ zegt Marijn van der Gaag, bestuurder van FNV Streekvervoer.

Vicieuze cirkel

De chauffeurs zijn vanaf mei al in actie voor een betere CAO. Doordat de beloning en de andere voorwaarden nu niet aantrekkelijk genoeg zijn, is er te weinig personeel. Daardoor is de werkdruk hoog en vallen er veel collega’s uit, waardoor de werkdruk nog hoger wordt. ‘En zo zit de sector in een vicieuze cirkel naar beneden. En daar hebben de reizigers ook last van, omdat er buslijnen uitvallen of zelfs helemaal geschrapt worden’, aldus Van der Gaag.

Geen melkkoe

De manifestatie van vrijdag is daarom niet alleen een stakingsmanifestatie, maar wordt ook gebruikt om een boodschap naar politiek Den Haag te sturen. Van der Gaag: ‘Wij hebben de manifestatie ‘Red het OV’ genoemd, omdat het op deze manier met het openbaar vervoer in Nederland niet de goede kant op gaat. We roepen het kabinet en de Tweede Kamer op in te grijpen. Het OV is een openbare voorziening en niet iets waar je zoveel mogelijk geld op moet verdienen of besparen.’

In het streekvervoer werken zo’n 13.000 mensen. De afgelopen maanden staakten buschauffeurs meer dan 20 dagen door het hele land. Voor de manifestatie van vrijdag zijn Tweede Kamerleden met OV in de portefeuille uitgenodigd mee te komen praten over de toekomst. De manifestatie begint om 12:00 uur op de Koekamp in Den Haag.

Reacties

Cookieinstellingen